Kultur

Kulturminner i Syria er i fare

Seks historiske kultursteder i Syria trues av borgerkrigen. Blant dem er gamlebyen i Aleppo.

Seks historiske kultursteder i Syria er i fare. Det sier UNESCO.

UNESCO jobber med utdanning, vitenskap og kultur for verdens-organisasjonen FN. De har oversikt over all viktig kultur og historie i verden. Denne oversikten kalles verdensarv-lista.

Det har vært borgerkrig i Syria siden 2011. Ødeleggelsene er store. Nå reagerer UNESCO. De er bekymret over de viktige kulturstedene i landet. Krigen gjør det vanskelig å beskytte dem, sier de.

Syria har seks slike verdensarv-steder:

  • Gamlebyen i hovedstaden Damaskus
  • Gamlebyen i Aleppo
  • Gamlebyen i Bosra
  • Ruinbyen Palmyra i ørkenen.
  • Korsfarer-borgene Crac des Chevaliers og Qalat Salah El-Din, også kalt Saladins fort.
  • 40 små oldtids-landsbyer i Nord-Syria.

Alle de seks stedene er nå satt på lista over verdensarv-steder som er truet. UNESCO får mye ulik informasjon om stedene, og noe er kanskje ikke til å stole på. Men de vet at noen steder allerede er ødelagt eller skadet.

Det gjelder spesielt i byen Aleppo. Det er en av verdens eldste byer, med en nesten 7.000 år lang historie. Her ble gamlebyen hardt rammet 24. april.

Blant annet er den vakre Umayyad-moskeen skadet. Den nesten tusen år gamle minareten til moskeen er totalt ødelagt. Arkeologer er fortvilet.

– Dette er som å sprenge Taj Mahal i India eller ødelegge Akropolis i Aten i Hellas, sier Helga Seeden til dailymail.co.uk. Hun er professor i arkeologi ved det amerikanske universitetet i Beirut i Libanon.

LES MER HER: Én million har snart flyktet fra Syria

962 steder i verden står på verdensarv-lista til UNESCO. Blant de mest kjente stedene er pyramidene i Egypt og den kinesiske mur. Norge har syv steder på lista, blant annet Bryggen i Bergen og Geirangerfjorden.

38 av stedene står på lista over de som er truet. Det er ulike årsaker til at verdensarv-steder er truet. Det kan dreie seg om krig, forurensning, turisme, natur-katastrofer eller andre endringer i naturen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå