Kultur

Kunst i fengsel på festspill

Festspillene i Bergen er mer enn musikk. Noen får oppleve kunst i et fengsel.

Rundt 200 personer har sikret seg en kunst-opplevelse utenom det vanlige. De skal bo i et gammelt fengsel under Festspillene i Bergen. I en natt får de mat og overnatting og et stort program.

Det er kunstneren Kurt Johannessen fra Bergen som har laget programmet. Han har fått med seg performance-kunstnere fra flere land. Performance er noe uventet.

De frivillige fangene kan vente seg både musikk, sang og film. Det skjer de første timene av oppholdet i fengselet, sier Johannessen. Deretter får folk lov til å sove i nyoppredde senger rundt om i fengsels-cellene.

Johannessen har arbeidet med performance i en årrekke. Han har blant annet laget bøker. Han har også laget 200 ulike performance-arbeider.

Han skal selv delta i programmet. Det er blant annet med en bok han har kalt «Natta». Den inneholder noen av tekstene hans. Alle har noe med natt å gjøre.

– Den kan kanskje de innsatte ligge og lese etter at programmet er slutt . Det er ved 01-tiden på natten, sier Johannessen. Folk som sover natten over i fengselet, får med seg boken når de slippes fri. Det er etter frokost dagen etter.

Bergen Kretsfengsel ligger ved siden av rådhuset i Bergen. Det har stått tomt i 20 år. Det var siden Bergen fengsel i Åsane ble tatt i bruk.

Festspillene og Bergen kommune ble i fjor enige om å bruke bygget til denne kunst-opplevelsen. Kommunen har vasket bygget og sikret det mot brann.

De som har bestilt rom, har kunnet velge rom. De får for eksempel en celle for seg selv eller et rom med plass til seks mennesker. Prisen varierer fra 130 kroner for studenter i de største rommene til rundt 800 kroner for enkeltrommene. Da er både kveldsmat og frokost inkludert. Johannesen lover at også maten vil ha en kunstnerisk vri.

Det er også mulig å kjøpe ståplasser. Da kan folk være med på programmet på kvelden. Det blir mulighet for å sove i fengselet totalt fire netter.

– Både fengsler, nedlagte fabrikk-bygninger og andre bygg brukes gjerne til performance. Men det er litt spesielt at det også hører med overnatting, sier Kurt Johannessen.

Han er glad for at Festspillene har tatt med dette opplegget i årets program.

– Når dette skjer i regi av Festspillene, håper vi at vi når fram til et nytt publikum, sier han.

Også Bergen Domkirkes Jentekor og studenter fra kunsthøyskolen i Bergen blir med i programmet under natten i fengselet.

Siste utgave

På forsiden nå