Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kvinnenes år på teatret i Bergen

I 2013 er det 100 år siden kvinner i Norge fikk stemmerett. Det feires på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen.

I 2013 er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Det vil den Nationale Scene (DNS) i Bergen feire. De har flere forestillinger som handler om kvinner. Torsdag viste de fram programmet for neste år.

Første helgen i januar har DNS «vandre-teater». Det vil si at det spilles små stykker flere steder på teatret. Fire kvinnelige forfattere fra Vestlandet har skrevet hver sine en-aktere. De spilles rundt om på teateret. Så skal publikum gå i grupper rundt til skuespillerne.

Teatrets Stig Amdam har skrevet et nytt stykke. «Dyveke» handler om de historiske personene Dyveke og moren hennes Sigbrit. Dyveke var elskerinnen til den dansk-norske kong Kristian 2. Moren Sigbrit ble rådgiver for kongen.

– Jeg har alltid vært fascinert av denne historien, sier Amdam.

Han kaller stykket et historisk drama og en kjærlighetshistorie. Det settes opp i september.

LES MER HER: Bibelen blir teater

– Når vi skal feire kvinnene, må vi jo også ha med oss Pippi, verdens sterkeste jente, sier teatersjef Agnete Haaland.

«Pippi Langstrømpe» settes opp i februar. Katrine Dale spiller den sterke jenta.

Årets første stykke blir «Et dukkehjem» av Henrik Ibsen. Stykket om den opprørske Nora hører med i et jubileums-år for kvinner, mener Haaland.

I mars kommer «Kalenderpikene». Det er en komedie som har hatt stor suksess både på film og teater.

I tillegg skal teatret spille alle Shakespeares 37 stykker på to timer. Den lekne forestillingen har de kalt «Shakespeares Samlede».

LES MER HER: «Kardemomme by» med ny gnist

I mai viser teatret «Måken» av Anton P. Tsjekov. Det er en av forestillingene under Festspillene i Bergen. Den andre er «På flukt». Det handler om mindreårige asylsøkere.

«Anne Franks dagbok» om den jødiske jenta Anne Frank kommer på teatret til høsten. De mer lette stykkene til høsten er «Robin Hoods hjerte» og «Lilli Valentin».

Det første stykket handler om en Robin Hood som ikke er en helt. Han deler ikke med de fattige, og han er dårlig likt av folket. «Lilli Valentin» er en bergensk versjon av den populære, engelske komedien. Her bor Lilli i bydelen Fyllingsdalen i Bergen. Hun er «40, fet og ferdig». Men så velger hun å gjøre opprør mot livet hun lever.