Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lagde film om Janis

Hvor er damene i Hollywood? De lager dokumentarfilm, ifølge Amy Berg.

Hollywood blir kritisert for å behandle kvinner og menn forskjellig. Det er færre roller som skrives for kvinner. Og det er veldig få kvinnelige regissører. Ifølge avisa The Guardian blir 85 prosent av alle amerikanske filmer laget av menn.

Men Amy Berg er en av de få. Hun har laget flere dokumentar-filmer. I 2007 ble hun nominert til en Oscar for en film om den katolske kirke, som het «Deliver Us from Evil».

– Det er mange flere kvinnelige regissører som lager dokumentar-film enn andre typer film. Jeg tror det er fordi det finner flere kvinnelige produsenter og sjefer som jobber med dokumentar, sier Berg til nyhetsbyrået NTB.

Berg har nylig laget en film om artisten Janis Joplin. Den heter ‹Janis: Little Girl Blue».

– Jeg var veldig fan av henne da jeg var ung. Og jeg hadde lyst til å finne ut mer, sier hun.

Berg mener Janis Joplin hadde noe helt unikt, sammenliknet med andre artister.

– Hun hadde en stemme og en lidenskap som jeg alltid kjente en forbindelse med. Dessuten har musikken hennes vært med oss i over 40 år. Vi trengte å forstå hvem Janis var som menneske, sier Berg.

Joplin døde 4. oktober 1970. Da var hun 27 år gammel. Svært mange kjente artister har dødd når de var 27 år. Noen av dem var Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain og Amy Winehouse.

Men Berg ville ikke lage film om de typiske rocke-mytene.

– Jeg har snakket med søsknene hennes, vennene hennes og medlemmene i bandet hennes. Alle var tydelige på at Janis levde i øyeblikket. Men de var like enige om at hun ikke planla å ta noen overdose når hun var 27, sier Berg.

Berg forteller at Joplin ikke var redd for å si hva hun mente. Artisten vokste opp på en tid da damer skulle sees, ikke høres. Men Joplin sa hva hun ville. Likevel var hun veldig opptatt av hva andre syntes om henne, sier Berg.

– Det er vanskelig å skjønne at en som var så flink og sterk som henne, trengte så mye bekreftelse. Jeg tror det er fordi hun ble mobbet som barn.

Berg har fått den amerikanske artisten Chan Marshall til å lese brevene til Joplin i filmen.

– Måten hun forteller og synger på, er så vakker. Det var så fint å høre at stemmen hennes likner på stemmen til Janis. Og hun gjorde en veldig god jobb, sier Berg.