Kultur

Lager film av skummel vikinggåte

Skremmende hemmeligheter kommer fram i den nye, norske storfilmen «Gåten Ragnarok».

Filmen «Fritt Vilt» ble veldig populær. Nå skal de samme menneskene lage ny film. Det blir et norsk action-eventyr. Turen går både til vikingtiden og nåtidens Pasvik i Finnmark. Her er det hemmeligheter av samme type som i boka «Da Vinci-koden».

I filmen får vi se at vikingene skrev med tegn som kalles runer. En arkeolog tar med seg de to barna sine. Han drar til et øde sted på grensa mellom Norge og Russland. Der finner han ut hva noen runer skjuler. Det er en skremmende hemmelighet.

Allerede i mai starter teamet å spille inn filmen «Gåten Ragnarok». Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Torsdag var filmteamet samlet på Vikingskip-huset på Bygdøy i Oslo. Pål Sverre Valheim Hagen spiller hovedrollen som arkeologen. Nicolai Cleve Broch spiller assistenten Allan. Skuespiller Bjørn Sundquist viser riktig vei i Finnmark.

– Det er kjempeartig. Det er et bra manus som byr på en historie du kan tro på. Det er akkurat nok til at du lurer på hva som er sant, sier Sundquist til NTB.

Danske Sofia Helin er kjent fra den danske krimserien «Broen». Hun blir også å se i «Gåten Ragnarok». Julian Podolski på åtte ar og Maria Annette Tanderø Berglyd på 12 år spiller barna til arkeologen.

– Jeg tror det blir veldig gøy. Men jeg kommer til å savne foreldrene mine, sier Julian. Maria tror det går fint.

– Det blir så gøy at det glemmer du!

Filmens handling starter på Vikingskip-huset. Filmens arkeolog Svendsen kommer for å holde foredrag. Han skal si hva han tror Oseberg-skipet skjuler av hemmeligheter.

Det ble funnet ni små runer. De ble i 1918 oversatt til «mennesket vet lite». Og det er dette Svendsen begynner å lure på, sier Martin Sundland. Han er produsent i Fantefilm Fiksjon. De lager filmen.

De gamle runene får ny mening. Hemmeligheten er mer skremmende enn noen kunne drømt om.

– Vi har fått ideer fra store, amerikanske eventyr-filmer. Men vi ville legge det til noe norsk, det norrøne og spennende. Oseberg-skipet er verdens mest berømte vikingskip. Likevel har det mange mysterier ennå. Som hvem disse to var, sier han og peker. I monteren bak ham ligger rester av bein fra to kvinner. De ble begravet i Oseberg-skipet.

De to vil også dukke opp i filmen. Filmen vil hoppe tilbake til år 833, røper regissør Mikkel Brænne Sandemose.

«Gåten Ragnarok» har et budsjett på 36 millioner kroner. Den får premiere 30. august neste år.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå