Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lager lyden av Nemi

For første gang kommer Nemi på lydbok. Da blir det sort humor på lyd.

Tegneserien «Nemi» kom ut første gang i 1997. Siden da har serieskaper Lise Myhre fenget lesere med sin skarpe strek og sarkasme. Figuren «Nemi» er en svartkledd metall-rocker. Hun kommer fra Oslo øst og har et ironisk skråblikk på samfunnet. Fra barkrakken og sofaen kommenterer hun kaoset rundt seg med en kjapp replikk.

Tegneserien gis ut i flere europeiske land. Fra Storbritannia i vest til Bulgaria i øst. Men hittil har ikke stripene  vært tilgjengelig for synshemmede. Nå vil lydtekniker Monica Ruud la flere få innblikk i Nemi-universet.
– Det finnes ingen tegneserie-tilbud for blinde og sterkt svaksynte. Her går vi glipp av viktig populær-kultur, sier Ruud.

Hun driver foretaket Fantasight. Slik leder hun prosjektet med å gjøre Lise Myhres bok tilgjengelig for personer som ikke kan lese tekst og tegninger på trykk. Boka heter «Stjernestøv og løgner».
Ruud er selv blind. Hun har derfor blitt kjent med Nemi gjennom en lese- og sekretærhjelp som har hjulpet til med planleggingen av produksjonen.
– Sammen har vi satt karakterer og områder i system i en database. Det er til sammen hundre ulike stemmer i boka. Og handlingen foregår på veldig mange forskjellige steder. Vi spiller inn stripene som små hørespill-snutter. Lydene rundt skal være så ekte som mulig, sier Ruud.

Derfor vil de følge tegneserie-heltinnens spor i Oslo. Samtaler fra barkrakken skal spilles inn på brune puber i hovedstaden. Og julehandel-humoren tas opp i kjøpesentre. Men noen spesial-effekter må likevel til for å gjenskape Nemis fantasi.
– En pyrotekniker hjalp meg med å spille inn lyden av brølende drager. De dukker opp flere steder i boka. Vi tok opp lydene på en gård utenfor Trondheim. Her lagde vi også eksplosjoner. Lyden skal illustrere Nemis hode som sprekker etter at hun har lest en vanskelig datamanual, forklarer Ruud og ler.

Hun har fått gjøre som hun vil i lyd-innspillingen. Det er noe serieskaper Lise Myhre sjelden godtar.
– Jeg er som regel livredd for å gi fra meg kontrollen i produksjon av Nemi-produkter. Men denne gangen gjorde jeg et unntak siden målet var å gjøre serien tilgjengelig for flere, sier Myhre.