Kultur

Lager minnested etter 22. juli

En kunstner vil grave ut deler av Utøya. En annen vil flytte deler av Kjærlighetsstien fra Utøya til Regjeringskvartalet. Snart får vi vite hvordan minnestedene etter 22. juli skal se ut.

Etter terror-angrepene 22. juli 2011 bestemte regjeringen at det skal lages to minnesteder. Ett skal være i Regjeringskvartalet. Det andre skal være på land der du ser ut mot Utøya i Buskerud. Minnestedene skal hedre de drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige.

300 arkitekter i Norge og utlandet har deltatt i en konkurranse om å lage minnemerket. Til slutt ble åtte valgt ut til en finale. Torsdag kåres vinneren.

LES MER HER: Minnested for Utøya på Sørbråten

Et av de dristigste forslagene kommer fra kunstneren Jonas Dahlberg. Han foreslår å grave ut deler av Sørbråten. Det er et område på Utøya. Det skal være et symbol på tomrommet som ble skapt etter tragedien på Utøya.

Et annet forslag går ut på å fjerne deler av Kjærlighets-stien på Utøya. Det skal flyttes over til Regjeringskvartalet. Kunst-gruppa Goksøyr & Martens foreslår dette sammen med arkitektfirmaet Snøhetta.

Du kan se de åtte forslagene i Galleriet i Rådhuset i Oslo. Torsdag blir det bestemt hvilket forslag som vinner. Selv om vinneren kåres, blir utstillingen stående til 3. mars.

Jørn Mortensen er leder for juryen som skal bestemme vinneren. Han sier til nettstedet Osloby.no at mange bruker naturen som en del av kunsten til minnemerket.

Trond Henry Blattmann er leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Han tror det kommer til å være trist for familiene til de døde å være på minnestedet. Men det må ikke være bare trist, mener han. - Et minnested etter 22. juli må gjøre vondt, for at vi skal kunne lære av det. Samtidig må det ikke være sånn at det bare skal gjøre vondt, sier han til radiokanalen NRK P2.

LES OGSÅ: Sorgen blir ikke mindre

Det er flere krav til minnestedene. Blant annet må minnestedene vise navnene på de som ble dret. Et annet krav er at minnestedene skal passe sammen.

Minnestedene skal stå ferdig 22. juli neste år, skriver nyhetsbyrået NTB.

Dette er finalistene:

Jonas Dahlberg, svensk kunstner

Jeremy Deller, britisk kunstner

Estudio SIC. spansk arkitektbyrå

Goksøyr & Martens/Snøhetta, performancegruppe og arkitekter

Haugen/Zohar Arkitekter (HZA), Oslobasert arkitektkontor

Olav Christopher Jenssen/LPO, norsk kunstner og Oslobasert arkitektfirma

Paul Murdoch Architects, amerikansk arkitektbyrå

NLÉ & Kunlé Adeyemi, nederlandsk arkitektkontor

Siste utgave

På forsiden nå