Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Laget en rørende historie

Boken «Et helt halvt år» er den sterkeste kjærlighetshistorien på mange år. Du kan oppleve den på kino.

Alle elsket boka «Love Story» fra 1970. Men mange mener Mange mener at Jojo Moyes har skrevet den sterkeste kjærlighetshistorien siden da: Boka «Et helt halvt år». Nå har også boken blitt til en film. Den premiere i dag (fredag)

Moyes er på besøk i Norge for å snakke om filmen. Hun synes ikke det bare var lett at boken hennes skulle filmes.

– Jeg måtte være sikker på at de ikke ville lage en annen historie. Men de ba meg om å skrive manuset. Da følte jeg rimelig sikker på at vi kunne lage en film jeg kunne støtte, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Forfatteren fikk også følge med på valget av skuespillerne.

– Det var opp mot 300 skuespillere som ville spille hovedrollen som Louisa. Til slutt sto vi igjen med tre «finalister». Emilia Clarke var blant dem, sier Moyes.

Clarke er kjent fra TV-serien «Game of Thrones». I serien er det både drager og drap. Først var det vanskelig for Moyes å se for seg Clarke i en annen rolle enn dette.

– Men så fikk jeg møte henne, og du verden ... Det var som å møte Louisa i virkeligheten. Emilia har en varm sjarm, og så er hun litt klossete. Slik er Louisa også, sier Moyes.

Hun er også fornøyd med Sam Claflins. Han spiller rollen som den rike Will Traynor.

– Han har det riktige utseendet for rollen, men det var mer enn det. Et eksempel er scenen der Will er i bryllupet til eks-kjæresten. Han sitter der uten å lage en mine. Likevel kan du lese tusen ting fra ansiktet hans. Slikt skuespill er sjeldent, mener Moyes.

Filmen handler også om aktiv dødshjelp. I forfatterens hjemland Storbritannia har mange blitt sinte.

– Til det vil jeg bare si at dette handler om en person og hans reise. Han representerer ingen andre, sier Moyes.

Hun ber folk om å se filmen før de hiver seg inn i diskusjonen. Moyes mener at temaet blir skildret på en måte som tar for seg flere sider.

– Det som interesserte meg med temaet var: Hva gjør man når en person man elsker ønsker hjelp til å dø, sier hun.

Moyes har det travelt. Hun er blant dem som selger mest bøker i England, USA og Tyskland. Journalistene står i kø for å snakke med henne. Moyes klager ikke. Det tok mange år og flere bøker før hun ble kjent.

– Jeg føler at det som skjedde med «Et helt halvt år» var litt magisk. Jeg trodde ikke boken og jeg ville bli kjent. Men folk likte boken så godt. De anbefalte den til andre. Plutselig solgte jeg masse bøker. Spesielt i Norge, sier Moyes.

Hun håper leserne også vil like filmen.

– Gi deg selv lov til å gråte litt på kino. Det har en rensende effekt, mener forfatteren.

Moyes forteller at hun strigråt selv da hun skrev fortellingen om Will og Lou.

– Lou er den jenta som bor borti gata. Hun som ikke drømmer om å bli noe stort. Hun er fornøyd med sitt småbyliv. Jeg tror det gjør at du kan kjenne deg igjen i henne. Og og leve deg inn i det hun opplever. Hun er bare en helt vanlig jente som havner i en uvanlig situasjon, sier Moyes.