Kultur

Låter om kjærlighet og klima

Artisten Torgeir Waldemar har laget et nytt album. Det handler om kjærlighet til hverandre og til kloden.

Torgeir Waldemar er bekymret for klimaendringene. Han skriver også om det i låtene sine.

Waldemar kikker ut på regnvåte gater. Gradestokken viser fem plussgrader.

– Det er vinter, men været er som høst. Det er så omfattende at det er umulig å komme utenom. Det er som store, tunge skyer som henger over hele kloden. Det sier Waldemar til nyhetsbyrået NTB.

Det er endringene i klimaet han snakker om. Det er flere musikere som snakker om det. Flere musikere synger også om klimaet.

Torgeir Waldemar sier at musikkbransjen også påvirker klimaet. Musikkbransjen er nesten helt digital. Den bruker mye elektrisitet. Vi strømmer musikken vi hører på gjennom tjenester som Spotify, Tidal og Apple Music.

Nettstedet Fortune har regnet på strømforbruket ved musikkavspillinger. Sangen «Despacito» satte rekord med fem milliarder visninger. Det tilsvarte strømforbruket til 40.000 amerikanske familier. Ett søk på hitlåten aktiverte servere i seks til åtte datasentre rundt i verden.

Den første platen kom i 2014 og het Torgeir Waldemar. Den handlet om å leve. Album nummer to het «No Offending Borders». Det kom i 2017 og var politisk og rasende. Waldemar ble nominert til tre Spellemann-priser.

Den nye platen heter «Love». Det betyr kjærlighet på norsk.

– Før vi startet, bestemte jeg meg: Denne platen skal handle om at vi må ta vare på hverandre. Både mennesker som står oss nær. Og også kloden. «Love» er et åpent, men tydelig, tema. Love kommer også med en risiko for tap. Du kan si temaene for platene mine har gått fra kritisk og negativ til … han nøler litt, før han smiler skjevt:

– Litt mer positivt.

Platene til Torgeir Waldemar er ikke muntre. Men det er vakkert. Det er musikken som står Waldemar nærmest. Låtskrivingen starter med melodiene. Først finner de melodier, rytmer og hva låten skal handle om. Det er vennen Ole-Richard Stokke som skriver forslag til tekst.

– Jeg bruker kanskje halvparten av det han skriver. Han kan kalles et springbrett, for han inspirerer meg til å ta teksten videre. Tekster er vanskelige å skrive, sier Torgeir Waldemar.

De er tre som skaper lydlandskapet i låtene. Torgeir Waldemar, Ole Henrik Moe og Anders Møller.

Torgeir Waldemar skal ut på turné med albumet sitt. Han skal spille 24 konserter. Den første konserten er 23. januar. Seks av konsertene er med fullt band. På resten av scenene stiller han alene.

– Det er veldig hardt arbeid i to måneder. Studio og livespilling er to ulike ting. Det er to forskjellige uttrykk; du behøver ikke nødvendigvis gjenskape det du gjør i studio når du spiller live. Det blir jo litt vanskelig når jeg spiller alene med noen av disse låtene, sier han.

For eksempel varer låten «Black Ocean» i 14 minutter. Det kan være vanskelig å gjøre alene med få instrumenter.

Torgeir Waldemar reiser med fly innimellom. Alene med kassegitaren. Kjører han bil, blir det med litt flere gitarer, som 12-strengeren, og en forsterker. Og kanskje banjoen. Banjoen er mindre med på tur. Men Waldemar liker banjoen:

– Man blir aldri ferdig med banjo.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå