Kultur

Lei av jaget etter penger

– Suksessen til en film kan ikke måles i penger, sier Kevin Costner. Han er aktuell i dramaet «Black or White».

Den amerikanske skuespilleren Kevin Costner er vant til suksess. På 1900-tallet har han oss to av de største hitene fra Hollywood: «Danser med ulver» og «The Bodyguard». Samtidig leverte han to av de største fiaskoene: «Waterworld» og «The Postman».

Nå tar 60-åringen et oppgjør med jaget etter penger i filmverdenene. Det gjør han i et intervju om sin siste film, «Black or White». Den har premiere fredag.

– En film kan ikke måles ut ifra hvor mye penger den tjener inn, mener Costner.

– Hvor mye «Black or White» tjener, kan ikke påvirke hva jeg følte da jeg leste eller laget filmen. For meg er den en suksess allerede. Dette er også en «stor» film, fordi det er store ting som skjer, sier Costner.

I «Black or White» spiller han Elliot. Han er enkemann som bor på den rike vestkanten av byen. Plutselig må han oppdra barnebarnet Eloise. Men så kommer bestemor Rowena fra østkanten av byen. Hun vil også oppdra barnebarnet, og truer med rettssak. Octavia Spencer spiller Rowena.

Filmen handler om konflikter mellom folk fra ulike klasser og ulike hudfarger. Finnes det slike problemer i Hollywood?

– Det har i alle fall aldri vært noe problem i filmene mine. Jeg tror på sannheten. Da jeg laget «The Bodyguard», syntes jeg den vakreste kvinnen på kloden var Whitney Houston. Jeg ville kysse henne. Da jeg laget «Danser med ulver», var det uramerikanere som spilte uramerikanere – ikke hvite i sminke, sier Costner.

Han er stolt av manuset til «Black or White». Det er skrevet av Mike Binder, som også er regissør for filmen.

– Jeg vært så heldig å få lage ti eller elleve filmer der ikke ett ord i manuset endres underveis. Dette er én av dem. Når jeg leser et sånt manus, føler jeg at jeg har fått innblikk i en flott hemmelighet. Og på samme måte som fin musikk eller en morsom vits, får jeg veldig lyst til å dele den med andre, sier Costner.

Costner fikk sitt gjennombrudd med filmen «The Untouchables» i 1987. Siden da har han spilt i mange filmer. Men han tar gjerne noen pauser.

– Det er sjelden jeg tar flere jobber på rad. To eller tre ganger har jeg gitt meg selv pause i et helt år. Jeg har antagelig laget færre filmer enn skuespillere jeg kan sammenlignes med, sier han.

Noen filmer drømmer han fortsatt om å lage.

– Jeg har planer om å komme meg på hesteryggen og gjøre noen western-filmer igjen. Men hvis det er noe jeg ikke liker, blir jeg ikke med. For selv om filmer bestemmer hvordan folk ser meg, så tenker ikke jeg slik selv, sier Costner.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå