Kultur

Lær å lage mat fra landet

Når Kari Finngaard lager lammefrikassé til vennene sine, kaster de seg over maten. Å bo og spise landlig er blitt populært.

– Vi lengter etter det nære og det ekte. Men vi lever i en veldig aktiv tid. Det er mye stress og mas. Jeg liker å bo i byen. Men det er utrolig godt å komme på tunet vårt og høre lydene i naturen. Det gir meg noe ekstra. Og jeg tror mange har det sånn, sier Kari Finngaard.

Hun har nettopp kommet med en ny kokebok. Den heter «Mitt landlige kjøkken». Den handler om mat på landet.

Flere liker det landlige. Det vises på hvordan folk bor, interiøret i hjemmet og det vi spiser. Hver sjette innbygger her i landet ønsker å bo på et småbruk. Det viser en undersøkelse som avisa Nationen har laget. De som bor på landet er ivrigst. Men rundt 50.000 av dem som bor i leiligheter i Oslo, vil gjerne bo på småbruk.

Kari Finngaard bor i Oslo, men har selv en husmannsplass på Finnskogen.
– Der plukker jeg sopp, bær og poteter. Jeg liker å lage mat og servere det til familie og venner. Og jeg er glad i å fotografere og skrive. Gleden ved å ha naturen nær er viktig for meg. Det ville jeg fortelle folk om i en personlig kokebok, sier Finngaard.

Hun jobber også for magasinet Lev Landlig. Der har hun ansvaret for å skrive om mat.
Kokeboka har egne temaer.Her finner du oppskrifter med råvarer fra naturen. Og egne oppskrifter for hver årstid. Det er også et eget kapittel om mormors mat. Der finner du oppskrifter som mange forbinder med maten hos besteforeldre.

Kari Finngaard deler også minner fra barndommen sin.
– Frikassé fikk jeg alltid hjemme da jeg var liten. Nå har jeg samlet flere oppskrifter fra den tiden. Det er blant annet flere gammeldagse desserter som arme riddere og brødpuddinger. Dette er mat som veldig mange setter pris på å spise. Jeg håper at de lar seg inspirere, sier Finngaard.

Maten er ekte og full av tradisjoner.
– Det er mye fløte og godt smør. Men også salater. Det smaker, sier hun.
Finngaard mener mange glemmer hvor mye godt vi har  i det norske kjøkkenet.
– Vi reiser mye og smaker på mye godt. Både italiensk og fransk mat er nydelig. Men vi har mye flott i våre norske mattradisjoner, sier hun.

Kari Finngaard klarer ikke å plukke ut én favoritt.
– Det må blir flere. Jeg er veldig glad i sopp, så risotto med kantareller og steinsopp-suppe må med. Dessuten lammefrikassé og eplegrøt, sier hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå