Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lærte oss om stjernene

Tycho Brahe lærte oss om stjernene på himmelen. Nå kommer en helt ny bok om den gamle helten.

Den danske vitenskaps-mannen Tycho Brahe levde fra 1546 til 1601. Han var en veldig kjent astronom. Astronomi er læren om universet. For eksempel stjernene og planetene.Brahe oppdaget både nye stjerner og kometer. Dette skrev han om i flere bøker. Han huskes fortsatt som en viktig vitenskaps-mann. Flyselskapet Norwegian har for eksempel bilde av ham på et av flyene sine.

 

Nå kommer det en helt ny bok om Brahe. Romanen «I himmelens tjeneste» er skrevet av Atle Næss. I boken får en norsk gutt lære av Brahe.

 

– Brahe er kjent i astronomien og i Danmark. Jeg hadde lyst til at flere skulle få vite om ham, sier Næss til nyhetsbyrået NTB.

 

Vitenskaps-mannen ble født på et slott utenfor Landskrona i Skåne i Danmark. Men det var vanskelig å finne informasjon om ham.

 

– Deler av 1500- og 1600-tallet er helt ukjent for oss. Det fikk jeg merke da jeg gjorde lette etter informasjon. Heldigvis finnes det mange bøker om Brahe, sier forfatteren.

 

Heller ikke i romanen får leserne bli helt kjent med Brahe.

– Å si hva virkelige folk tenker og føler, synes jeg blir feil. I stedet lar jeg gutten Hans fortelle hvordan han er, sier Næss.

 

Næss har skrevet mange bøker siden 1970-tallet. Han tror at sjangeren historisk roman er blitt mer populær. 

 

Den historiske romanen har fått høyere status, mener Næss. Han liker å besøke stedene han skriver om.

– På øya Ven bygget Brahe slottet Uranienborg og utkikksstedet Stjerneborg. Jeg gikk rundt i hagene og i museet. Da jeg sto og kikket ut over Sjælland, kunne jeg føle at Tycho pustet meg i nakken, sier Næss.

 

Brahe gjorde ikke det som ble forventet av ham. Han valgte å sjekke stjernehimmelen i stedet for å bli soldat og krige. Han giftet seg heller aldri med kjæresten. Han levde med henne i mange år. De fikk mange barn sammen.

 

– Brahe må ha vært veldig bestemt. Han var både veldig flink og svært sta. Det er slike folk som får ting til å skje, sier Næss.

 

Brahe hadde også mektige venner. Han fikk jobb som kongelig astronom den tysk-romerske keiser Rudolf II (©NTB).