Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Leser ikke bedre av eventyr-stund

Mange foreldre leser for barna sine. Men eventyr-stunder og natta-fortellinger hjelper ikke barna til å lese bedre selv.

Barn liker ofte at voksne leser for dem. Og mange foreldre tror barna blir flinkere til å lese selv hvis voksne leser høyt for dem. Men dette stemmer ikke. Det mener i hvert fall en dansk forsker. Det skriver NRK på sine nettsider.

– De fleste tror det er viktig å lese høyt for barn for at de skal lese bedre selv. Men det hjelper ikke barna å sitte ved siden av noen som kan lese. Det blir akkurat som å se på fotball på TV. Du blir ikke flink til å sparke fotball selv, sier Carsten Elbro til den danske avisen Politiken. Han er professor ved Center for Læseforskning ved Københavns Universitet.

LES OGSÅ: Frister elever med bøker

Elbro har laget en oversikt. Den viser at barn ikke leser bedre selv hvis voksne har lest høyt for dem. Ordforrådet blir heller ikke bedre av høytlesning. Ordforråd er hvor mange ord en person kan.

Talepedagog Mette Nygaard Jensen mener barn må bruke de nye ordene de hører. Hvis ikke glemmer de ordene.

– Barn må snakke om det de nettopp har lest. Foreldre kan stille spørsmål om bøkene. De bør ikke stille spørsmål som barna kan svare «ja» eller «nei» på. Spør heller «Hva skjer nå?», sier Nygaard Jensen.

LES OGSÅ: Ønsker dine bokopplevelser

Professor Elbro sier det likevel er viktig for voksne å lese for barna sine. Høytlesning er både hyggelig og lærerikt.

– Det er ikke bortkastet å lese høyt, sier han.