Kultur

«Let it Be» trøster fortsatt Beatles-fansen

«Let It Be» ble Beatles-fansens trøstesang da bandet sluttet. Nå gir sangen trøst i korona-krisen.

10. april 1970 tok eventyret om fire fyrer fra Liverpool slutt. Da fortalte The Beatles fansen sin at de ikke skulle lage mer musikk sammen.

Denne fredagen er det nøyaktig 50 år siden. Men egentlig hadde bruddet skjedd flere måneder tidligere. Det var uten at verken fansen mediene hadde fått det med seg.

– Derfor er det som skjedde 10. april, en ikke-nyhet som ble en nyhet. Det sier Audun Molde til nyhetsbyrået NTB. Han er musikkviter.

Han forklarer det slik:

– Det var på et bandmøte 20. september 1969. Der var John Lennon, Paul McCartney og Ringo Starr til stede. Da sa Lennon ordene «I want a divorce» (jeg vil skilles). Dette er bekreftet i en rekke intervjuer senere, sier Molde. Han har skrevet boka «Pop. En historie».

Bandet hadde ikke vært samlet i studio siden 18. august 1969. Da gjorde de det siste arbeidet med albumet «Abbey Road».

10. april 1970 røpet Paul McCartney The Beatles' skjebne. Det fikk sørgende fans til å samles utenfor plateselskapet Apple i London. Det var som om noen var død.

McCartney kom med «avsløringen» i en pressemelding. Den kom samtidig med at han ga ut sin første musikk alene. Han sa at medlemmene i bandet var uenige både «personlig, forretningsmessig og musikalsk».

– Han fikk litt «skylden», ja, sier Molde. Han mener at McCartney egentlig sa «pokker heller, nå forteller jeg sannheten».

– Samtidig var det han som hadde holdt bandet i gang. Han var den som gjerne ville at Beatles skulle fortsette. Han var den siste av dem til å gi ut soloplate. Han har fortalt at han gikk inn i en dyp depresjon. Det var den høsten det ble klart at Lennon ikke ville mer. Det viste seg å være et tøft brudd for dem begge, sier Molde.

Med Beatles var et kapittel over. Men alle som sørget, skulle bare visst, mener popeksperten:

Han mener at The Beatles står sterkere enn noensinne i vår tid. De ble for alvor populære igjen fra slutten av 1980-tallet. Da var historien kommet litt på avstand.

– Musikken deres står seg svært godt. Det samme gjør hele fortellingen om bandet. Filmen «Let It Be» hadde premiere i mai 1970. Den ble sett som en dokumentar om et band på randen av oppløsning. Den kommer i helt ny versjon i september i år. Regissøren Peter Jackson har fått tilgang til over 55 timer filmopptak. De har aldri før har vært vist, sier Audun Molde.

Men festivalen Glastonbury er avlyst. Det samme er mange andre musikk-festivaler. Årsaken er korona-viruset. Hjemme sitter folk i isolasjon og karantene. De trøster seg med sangen som ble sluppet en måned før bruddet: «Let It Be».

– Den toppet hitlistene på den tiden. Nå deles den i sosiale medier som en trøstesang. Den begynner med tekstlinjen «When I find myself in times of trouble» (når jeg har vanskelige tider), sier Molde.

Paul McCartney mistet moren Mary da han var 14 år gammel. Hun døde av sykdommen kreft. Han har fortalt hvordan han drømte at hun kom til ham. Og sa «It's gonna be OK. Just let it be …". (Det kommer til å bli bra. Bare la det være).

Slikt blir det sang av.

Siste utgave

På forsiden nå