Kultur

Likte ikke oppmerksomheten

For nøyaktig 30 år siden skulle en rockekonsert hjelpe fattige. Tre år gamle Birhan Woldu ble et symbol på konserten Live Aid. – Jeg lever i skjul, forteller hun.

I dag, 13. juli, er det 30 år siden rockekonserten Live Aid. Den skulle samle inn penger til folk som sultet i Etiopia. Artisten Bob Geldof var en av dem som satte i gang konserten. Stjerner fra hele verden var med.

En liten jente ved navn Birhan Woldu ble selve symbolet på Live Aid. Hun ble tatt bilde av mens hun sultet ved en matstasjon i Etiopia i 1984.

Live Aid klarte å lete henne opp som voksen. Hun dukket opp på en ny konsert i 2005.

– På grunn av Live Aid for 20 år siden gjennomførte denne vakre kvinnen studier i landbruk, sa Geldof på konserten for ti år siden.

Men Birhan Woldu har ikke hatt det bra. Hun synes det var vanskelig å håndtere oppmerksomheten hun fikk på grunn av Live Aid.

– Kampanjen var ikke positiv for meg personlig. Jeg lever i skjul, har ikke jobb og klarer ikke å forsørge familien. Det sier hun til avisa The Guardian.

Men hun sier også at Live Aid har hjulpet mange. Selv ble hun skilt. Nå bor hun i en liten leilighet med ett soverom med sine to døtre i Etiopia.

Konserten Live Aid ble holdt i London i Storbritannia og i Philadelphia i USA i 1985. Konserten var tidenes største satellitt-overførte TV-sending. Den hadde seere fra om lag 100 land.

USA svarte samme året på det britiske Geldof fikk til. Resultatet ble megahiten «We are the World».

Siste utgave

På forsiden nå