Kultur
Bilde 1 av 9

Liv Ullmann hylles på 80-årsdagen

I dag blir det bursdagsfeiring på Nationaltheatret. Liv Ullmann fyller 80 år. Se bilder fra livet hennes.

Skuespiller og regissør Liv Ullmann er kjent i hele verden. Søndag blir hun 80 år gammel. Det feires skikkelig. Statsminister Erna Solberg er blant dem som skal hylle Ullmann. Det skjer på Nationaltheatret i Oslo søndag. Teatret og Riksteatret samarbeider om hyllesten. Dit kommer det trolig mange kjendiser.

Bursdagssang blir det og mange andre innslag, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det kommer også ut et eget festskrift. Det er til ære for til jubilanten. Første del av feiringen får pressen være med på. Men Ullmann ønsket seg også en mer privat del. Der får ikke mediene være med.

Liv Ullmann er en av Norges virkelige verdensstjerner. Som skuespiller har hun vært nominert til filmprisen Oscar to ganger. Hun har ikke vunnet den gjeve statuetten. Men hun har fått mange andre priser, både som skuespiller og regissør.

I 2010 var hun på en ferd landet rundt. Da fikk hele Norge se hvilke kvaliteter hun har. Da var Ellen Horn sjef for Riksteatret. Hun hentet Ullmann hjem for å spille i et teaterstykke. Det var Eugene O'Neills «Lang dags ferd mot natt». Ullmann spilte mot sammen Bjørn Sundquist og Anders Baasmo Christiansen.

Turneen ble en stor suksess. Forestillingen var utsolgt over alt. Folk dro milevis for å se Ullmann. Kritikerne var også begeistret.

Det 20 år siden Ullmann sist hadde stått på en norsk scene før dette.

I 2015 var Ullmann tilbake på Riksteatret, denne gang som regissør. Teatersjef Tom Remlov tok kontakt. Han ba henne gjøre teater av Ingmar Bergmans «Fortrolige samtaler».

Ullmann var først nølende. Så lot hun seg overtale. Stykket ble satt opp i samarbeid med Nationaltheatret. Der ble det spilt i to perioder, før de dro på turné. I 2017 ble stykket spilt i Washington.

Liv Ullmann har bodd i utlandet i årevis. Men det har aldri vært noen tvil om hvor hun hører hjemme hen. Nylig besøkte avisa Dagbladet henne i Florida i USA. Der bor hun sammen med Donald Sanders hus. Journalisten spurte henne om hun fremdeles føler seg norsk.

– Å, ja! Jeg har i perioder reist mye rundt. Men Norge vil alltid være hjemmet mitt. Alltid, sa Liv Ullmann da.

Ullmann spilte sin første rolle på Rogaland Teater i 1957. Da spilte hun jenta Anne Frank. Hun ble kjent gjennom rollen som Nora i stykket «Et dukkehjem» Men så ble hun filmskuespiller. Ullmann spilte i ti filmer som Ingmar Bergman regisserte. Hun hadde også et forhold til Bergman i flere år, og de fikk en datter sammen.

Ullmann er også svært populær i USA. Hun spilte i flere show på teatergaten Broadway i New York. Senere har hun spilt i enda flere internasjonale filmer. Hun regisserte sin første film i 1992. Den het «Sofie»

Skuespilleren har levd et helt liv i rampelyset. Søndag vil mange vise hvor stor pris de setter på henne og alt hun har gjort.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå