Kultur

Lurte unna 9,4 millioner fra forlag

Økonomidirektøren i forlaget Aschehoug lurte unna 9,4 millioner kroner til seg selv.

Den tidligere økonomidirektøren i Aschehoug har tidligere innrømmet å ha lurt unna penger fra forlaget Aschehoug. Det skjedde i januar i år. Da trodde forlaget at det var snakk om 5 millioner kroner. I avhør har økonomidirektør Marius Schatvet innrømmet å ha tatt enda mer penger. Han har underslått 9,4 millioner kroner, skriver nyhetsbyrået NTB.

Politiet og revisjonsfirmaet KPMG har undersøkt saken siden det ble kjent. De har funnet mange overføringer av penger de ikke visste om. Rapporten fra granskingen ble overlevert politiet 12. mai.

– Den nye granskningen viser at det ulovlige har pågått over lengre tid. Underslaget er også større enn det den tidligere økonomidirektøren selv innrømmet. Det er snakk om nye fem millioner kroner, sier forlagssjef Mads Nygaard i Aschehoug.

I desember innrømmet direktøren å uovlig ha lurt til seg 4,4 millioner kroner. Under granskningen i etterpå er det funnet 21 ulovlige pengeoverføringer i tillegg. De er gjort fra 2009 til 2011. Med er underslaget nå på 9,4 millioner kroner.

I tillegg kommer et forsøk i desember på å underslå 1 million kroner som mislyktes. Det var da han ble avslørt.

– Underslagene er gjennomført på en utspekulert og nøye planlagt måte som har vært troverdig og vanskelig å oppdage, ifølge Nygaard.

Avtaler har blitt forfalsket ved at det for eksempel er lagt til avsnitt og utarbeidet falske vedlegg.

De uekte avtalene har fremstått som riktige ved falsk korrespondanse. De er også signert med falske underskrifter. Det er ingen andre selskaper enn Aschehoug som har tapt penger.

Anne Christine Stoltz er advokat for Marius Schatvet.

– Min klient er avhørt om forholdet. Han erkjenner straffskyld, er hennes kommentar til de nye opplysningene i saken.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå