Kultur

Lyst på insekt-snacks?

Kjøttboller laget av mark. Snacks av friterte gresshopper og maur. I framtiden kan mat til både mennesker og kjæledyr komme fra insekter, mener eksperter.

Mange steder i verden er det vanlig å spise insekter. Nå begynner Vesten å gjøre det samme. Denne uka besøker kokker fra Nordic Food Laboratory (NFL) Nederland. Der skal de lære mer om hvordan de kan lage retter av insekter i Skandinavia, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Insekter er en fantastisk kilde til protein. Vi ønsker å bruke det i skandinavisk mat. Det er viktig for oss at dette blir en ekstra råvare. Det skal ikke erstatte noe annet. Derfor reiser vi også for å prøve nye smaker, sier Lars Williams til NTB. Han er sjefkokk ved NFL.

Det de lærer i Nederland, skal de ta med seg hjem. De skal bruke det til å utvikle råvarer til nye smaker. Williams har tro på skandinaviske maur. De skal ha masse smak. Larver og gresshopper må det visst gjøres mye med. Det er for at de skal få en smak som folk i Skandinavia liker.

I april kom boka «Het insectenkookboek» (Insekt-kokeboken). Det er en kokebok laget av professor Arnold van Huis ved Wageningen universitet i Nederland. Han har skrevet den sammen med sjefkokk Henk van Gurp. Professoren har forsket på insekter som mat for mennesker og husdyr. Det er blitt 30 til delikate oppskrifter.

Der brukes råvarer som allerede kan kjøpes på internett eller i butikker i Nederland. Melbille-larven er det viktigste i rettene quiche og sjokoladepraliner. Larven er regnet som et skadedyr i Norge.

– Vi har fått enormt med oppmerksomhet etter at boka ble gitt ut. Nå er en engelsk oversettelse og kanskje en japansk oversettelse på vei. Boka har ikke bare oppskrifter. Den viser også hvordan du skal lage maten på en sikker måte. I tillegg gir den informasjon om de ulike mat-delene du kan bruke, sier van Huis.

– Insekter er supermat. Det er løsningen på flere av verdens største problemer. Det er bare et spørsmål om tid før vi blir nødt til å godta det.

LES MER HER: Her skulle det grodd hvete

I 2050 blir vi 9 milliarder mennesker på jorda. Da vil vi være truet av krise i miljøet og mangel på matvarer. Denne uka kom Kofi Annan til Norge. Han er tidligere general-sekretær i verdens-organisasjonen FN. Han dro til Stavanger i Rogaland. Der skulle han snakke om hvordan vi kan øke produksjonen av mat. Det kan skje med oppdrett av fisk og sjømat. Men professor van Huis har mer tro på insektene:

– Insekter er uslåelige. De lager unger raskt. De får mange barn og på veldig liten plass. Ikke minst er de ekstremt miljøvennlige. Årsaken er at de kan leve av det vi kaster. De gjør organisk søppel om til mat på kort tid. Denne maten har mye proteiner og lite fett. Det er billig og enkelt. I tillegg gir det veldig lite utslipp av klimagassen CO2. Det er sammenlignet med produksjon av fisk, fugl og kjøtt, sier han.

Van Huis forteller at de har servert kjøttboller av melbille-larver. Folk fikk smake uten å vite hva det var. De fikk også smake på vanlige kjøttboller.

– Ni av ti syntes kjøttbollene av larver smakte best, sier han.

– Folk har psykologiske sperrer mot å spise insekter. Det er den største utfordringen. Vi må gjøre dette om til kjempegod mat. Slik kan vi nå mange mennesker, sier van Huis.

Det kan være vanskelig å gjøre insektene pene å se på. Det sier sjefkokk Williams fra NFL. Skandinaviske insekter er litt små. Derfor er det vanskelig å finne arter som egner seg.

– Du vil ikke at folk skal velge en rett med insekter for å teste seg selv. Da blir det bare en opplevelse den ene gangen. Du vil at de skal syns at det smaker så godt at de vil spise det igjen og igjen, sier han.

LES MER HER: Puster inn dessert og drinker

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå