Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lytter til råd om riving

Kronprinsparet ville rive flere bygninger på Skaugum i Asker. Men nå beholder de flere hus etter råd fra Fylkesmannen.

Kronprinsparet ville rive ni av 41 bygninger på Skaugum i Asker. Årsaken var blant annet at bygningene trengte mye vedlikehold. Nå vil de isteden rive seks bygninger. Det bekrefter Anne Katrine Westerheim overfor avisa VG. Hun er seksjonsleder i byggesaker i Asker kommune.

Rødlåven bar en av bygningene som først var planlagt revet. Den ble bygget tidlig på 1900-tallet. De ønsket også å rive Bråtan fra slutten av 1800-tallet.

– Søknaden for Rødlåven er trukket fra Slottets side. Fylkesmannen var ganske sterkt imot dette. Vi fikk også en del reaksjoner fra folk som bodde i nærheten, så den blir ikke revet, sier Westerheim.

 

Det er fortsatt usikkert hva som skjer med de to andre bygningene som ikke er står på den siste godkjennelsen om riving.

– Jeg tror de kommer til å søke om å få lov likevel. Men det behandler vi ikke nå, sier seksjonslederen.

Morten Ingvaldsen er landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Han er fornøyd med det som er bestemt.

– Vi ga uttrykk for at Rødlåven burde bli stående. Når den nå blir bevart, så er vi glade for at vårt råd ble tatt til følge, sier Ingvaldsen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med familie bor selv på Skaugum i Asker. Gårdens historie går tilbake til middelalderen. Eiendommen drives som gårdsbruk med dyr., Den har både dyrket mark og skog. I 2010 bestemte kronprisparet at de ville slutte med melkeproduksjon. Da solgte de 110 kyr og ungdyr.

Det er kronprinsen som er ansvarlig for å betale for vedlikehold av gården.