Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Mamma ville sagt nei til filmen

Filmen «Unge Astrid» handler om forfatteren Astrid Lindgren. Datteren hennes kritiserer den.

Filmen «Unge Astrid» kommer på kino i september. Den handler om forfatteren Astrid Lindgren. Lindgren døde i 2002. Hun er kjent for flere barnebøker. Blant annet bøkene om Pippi og «Ronja Røverdatter».

Datteren Karin Nyman liker ikke filmen. Filmskaperne dikter om livet til moren, mener hun.

Hun sammenligner filmen med filmer om kjente menn. Hun nevner Björn Borg og Winston Churchill.

– Disse filmene handler om hva mennene fikk til. Filmen om Astrid handler om hennes private liv. Er ikke det tvilsomt? Som om dette er det eneste interessante med henne, sier hun til bladet Vi. Intervjuet er gjengitt av avisa Expressen.

Filmen hadde ikke blitt laget om moren levde. Det sier datteren.

– Mamma ville sagt klart nei.

Alba August spiller hovedrollen i filmen om forfatteren. Den skildrer hvordan Lindgren begynner å skrive i en avis i Sverige på 1920-tallet. Hun blir sammen med den gifte redaktøren. Lindgren blir gravid, og det er en stor skandale. I filmen reiser hun til Danmark for å få barnet.

– Mamma ville ikke ha oppmerksomhet rundt privatlivet. Hun snakket aldri om forholdet til redaktøren. Ikke til oss i familien heller, sier datteren.

Hun synes det er rart at det da kan lages en film om det.

Pernille Fischer Christensen har regissert «Unge Astrid». Hun sier at filmen er en hyllest og en vakker fortelling om en sterk kvinne.