Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange feirede filmer på kino

10 filmer har premiere 1. juledag. Mange av dem er blitt feiret av kritikere, og nominert til store priser. Les om filmene her.

I romjulen er det tradisjon med mange premierer på kino. I år kommer det 10 nye filmer 1. juledag.

Tidligere år har det vært flere premierer på spenningsfilmer og komedier fra Hollywood. I år er det mest dramafilmer og flere utenlandske filmer. Mange av dem har fått ros av kritikere og er nominert til viktige filmpriser.

Les om kino-premierene her:

 

«Historien om Pi»

Handler om: Den indiske gutten Pi mister familien sin når båten deres går ned i havet. Pi overlever og kommer seg i en livbåt. Men det gjør også noen av dyrene som var med på reisen. Familien reiste nemlig sammen med dyr fra en dyrehage. Blant dem er en tiger ...


Filmen er laget etter en bok skrevet av canadiske Yann Martel. «Historien om Pi» er blitt kalt «en bok som ikke kan filmes». Men nå har regissør Ang Lee fått det til. Han er blant annet kjent for filmen «Brokeback Mountain». Filmen er en favoritt til å få filmprisen Oscar. Den er nominert til Golden Globe for beste dramafilm, beste regissør og beste originale musikk.

 

«Amour»

Handler om: Ekteparet Georges og Anne er i 80-årene. De har et godt forhold og er fornøyd med livet og alderdommen. Men alt forandrer seg når Anne får slag.

Denne filmen vant hovedprisen Gullpalmen på Filmfestivalen i Cannes. Den er også en av filmene som konkurrerer mot norske «Kon-Tiki» om å få Golden Globe for beste utenlandske film. Folk i filmen snakker fransk, men regissøren er den berømte Michael Haneke fra Østerrike.«Den gode læreren»

Handler om:  En vikarlærer må hjelpe en skoleklasse å komme over at den forrige læreren døde. Samtidig sliter han selv med vonde minner fra da han flyktet fra hjemlandet Algerie.

«Den gode læreren» var nominert til årets Oscar for beste utenlandske film. Filmen er canadisk, og folk snakker fransk.

 

«Paradis: Tro»

Handler om: En kvinne av katolsk tro er fanatisk. Hun pisker og torturerer seg selv.

Dette er den andre av tre filmer i en serie av den østerrikske regissøren Ulrich Seidl. Han er kjent for å lage filmer som provoserer. Det gjør denne også. Filmen vant juryens spesialpris på filmfestivalen i Venezia i år.

 

«Seven Psychopaths»

Handler om: Marty er en manusforfatter som drømmer om å skrive ferdig en film han kaller «Seven Psychopaths» (sju psykopater).  Marty er venner med hundetyvene Billy og Hans. En dag stjeler de hunden til en gal mafiasjef. Marty havner midt oppi dramaet.

Filmen har fått gode kritikker. Den vant også en publikumspris på Toronto Internasjonale Filmfestival. Kjente skuespillere som Colin Farrell og Woody Harrelson er med.

 

«Sommerbryllup i Italia»

Handler om: En mann og en kvinne har begge opplevd vonde ting. Hun er lei seg, han er bitter. De to møtes når barna deres gifter seg med hverandre i Italia.

Den romantiske komedien er laget av danske Susanne Bier. I fjor vant hun Oscar for beste utenlandske film med «I en bedre verden». «Sommerbryllup i Italia» var i år med i konkurransen om å bli danskenes bidrag til å vinne filmprisen Oscar. Pierce Brosnan har hovedrollen.

 

«Searching for Sugar Man»

Handler om: Den amerikanske musikeren Rodriguez hadde en kort karriere på 1970-tallet. Så forsvant han. Men i Sør-Afrika er han blitt en legende. To fans i Sør-Afrika bestemmer seg for å finne ut hva som skjedde med Rodriguez.

Denne svensk-britiske dokumentaren har fått mye oppmerksomhet. Filmen vant to priser på filmfestivalen Sundance. Mange tror at filmen vil bli nominert til Oscar for beste dokumentarfilm.

 

«Angel's Share»

Handler om: En gjeng med kriminelle som bestemmer seg for å stjele en sjelden flaske whisky.

Denne skotske dramakomedien har fått gode kritikker. Den vant også juryens pris under årets filmfestival i Cannes.

 

«Oppdrag Nemo»

Handler om: Klovnefisken Nemo vil gjerne være tøff, men faren hans er så redd for ham. En dag gjør Nemo noe dumt for å tøffe seg, og han blir kidnappet av en mann fra Australia. Men faren legger ut på en lang svømmetur for å finne igjen sønnen sin.

Dette er en ny versjon av den populære animasjonsfilmen fra 2003. Denne versjonen har 3D-effekter. Også «Oppdrag Nemo» er en prisvinner. Den fikk Oscar for beste animerte film.

«Lotte og månesteinens hemmelighet»

Handler om: Hunden Lotte bor i Oppfinnerland. Her skjer det nye uvanlig. I denne filmen oppdager Lotte og vennen Klaus at en stein har magiske krefter.

Dette er en film for de aller minste. Rollefigurene er de samme som i TV-serien om hunden Lotte og vennene hennes.