Kultur

– Mange likheter mellom rap og politikk

Kan rap-musikk få unge til å bry seg mer om politikk? Det er målet med konkurransen Rapvalg 2013. Torsdag er finalen.

– Rap og politikk er ikke så ulikt, sier Aki de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) til Klar Tale.

De arrangerer konkurransen Rapvalg. Her kjemper unge rappere om å lage den beste låten som forteller noe om samfunnet. Det handler om å være flink med ord og få fram et budskap – akkurat som med politikk.

– En artist er en slags pakke, og det er politikerne også. Du må ha karisma og sjarm. De som vet hvordan de skal selge budskapet sitt til folket, er de som når fram, sier Leon.

LES MER HER: Overrasker USA med viking-rap

Mange unge meldte seg på konkurransen i år. Det kom inn 113 låter fra 15 fylker. Den yngste deltakeren er ti år, de eldste er 32 år gamle.

En jury velger ut de beste låtene. Så kan folk stemme på dem på rapvalg.no. Til slutt kommer låtene med flest stemmer til en finale.

Torsdag 29. august opptrer de 13 finalistene på utstedet Blå i Oslo. Finalen filmes slik at det er mulig å se den på internett også. En jury velger til slutt den beste låten.

– Vi har fått inn mange gode låter. Og det er stor bredde i temaene de unge rapper om, forteller Leon.

Krig er et viktig tema for mange i år. Ungdommen er oppdatert på det som skjer i verden.

– Ellers handler låtene om økonomisk krise, internasjonal politikk, fordommer, mobbing, trakassering. Det handler om hvordan du skal møte motgang med pågangsmot. Abelone fra Stavanger rapper om kvinners rettigheter. Det er jo stemmeretts-jubileum i år, så det er midt i blinken, sier Leon.

Han er glad for at flere jenter meldte seg på i år, og at to jenter er i finalen. I 2011 var ingen jenter med.

LES MER HER: Engasjer de unge!

Flere i Rapvalg rapper også om system-kritikk. Rapperen B.O. er høyre-politisk og rapper om kriminalitet og ruspolitikk.

– Artisten Degos må du høre på. Han skriver et «brev» til kongen. Han sender på en måte en klage til kongen, forteller Leon.

Men selv om det er lov å kritisere, er det ikke lov til å bruke for stygge ord. Konkurransen har regler for språkbruk.

– Vi skal ikke kalle politikere for bitch eller noe slikt, sier Leon.

LES MER HER: Ønsker at de unge skal stemme

Leon ser at de unge er engasjerte. Og han tror Rapvalg skaper enda mer engasjement.

– Rapvalg er ordets makt kledd i musikk. Å lage musikk er en god måte for ungdom å vise hva de brenner for. Ungdom liker jo rap og hip hop. Og musikk er engasjerende. Slik håper vi å nå ut til mange unge, sier Leon.

Rapvalg ble holdt første gang i 2009. Så ble konkurransen holdt i 2011 og 2013. Den har vokst seg større og større.

– Vi fikk 27.000 stemmer i semifinalen. Det er omtrent dobbelt så mange som i 2011. Det er vi glade for. Nå håper vi at hele Blå fylles opp på torsdag, og at mange ser finalen på nettet, sier Leon.

Vinneren får 100.000 kroner i premie.

Finalen i Rapvalg kan du se på http://rapvalg.aventia.no torsdag fra klokka 20.
Les mer om stortingsvalget på www.klartale.no/valg1

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå