Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mener dette vil ødelegge hovedstaden

Partiet Venstre liker ikke forslagene til nytt regjeringskvartal.

Kultur

Regjeringen skal få nye kontorer i nye bygg i Oslo. Flere bygninger skal rives. De nye skal bygges der de gamle stod. Men de skal ikke bli like som de gamle. Arkitekter og eksperter har foreslått sju forskjellige måter å bygge på.

Partiet venstre liker ingen av forslagene. De kaller dem «gigantomani». Gigantomani er å være gal etter alt som er stort.

Planen er at alle departementene skal ha kontorer i det nye kvartalet. Bortsett fra Forsvarsdepartementet. Kvartalet skal ha 125.000 kvadratmeter med kontorer. Det skal være bygget ferdig om ti år.

Ola Elvestuen er nestleder i Venstre. Han er redd for at et så stort regjeringskvartal vil bli for stort og synlig. At det vil ta oppmerksomheten fra alt annet. Han foreslår at deler av regjeringen kan få kontorer andre steder i byen. Slik det var før.

414242_NP.jpeg.jpg

Dette forslaget heter «SEKVENSER». Slik kan det se ut fra Ekeberg i Oslo.

– Alle forslagene vil gjøre byen dårligere for folk. Spesielt i området rundt Youngstorget og Møllergata. Jeg tror ikke det blir noe godt miljø i selve kvartalet heller. Det blir som en stor festning midt i byen, sier Elvestuen til kanalen NRK.

Byantikvar Janne Wilberg jobber med å ta vare på Oslo. Hun er enig med Elvestuen.

– Det passer ikke inn i Oslo. Jeg tror ikke det blir noe byliv der. Statsbygg sier tydelig at det ikke skal skje noe på gatene i kvartalet.

Det er statsbygg som har bedt om forslagene. Her kan du se bilder av alle forslagene.