Kultur

MGP samler folket

Det eneste programmet som fenger både oldemor og barnebarn, mener ekspert Per Sundnes. Det er klart for en ny runde med Melodi Grand Prix.

Det er det eldste programmet på NRK hvis du ikke regner med nyheter. Det er underholdnings-showet i verden som har levd lengst. Det er et show som har overlevd trender og bølger i samfunnet.

Slik beskriver Per Sundnes Melodi Grand Prix (MGP). Han jobber med programmet og sangkonkurransen for kanalen NRK.

– Om 50 år er MGP fortsatt her, tror han.

– Det er det eneste programmet som både barnebarn og oldemor vet hva er. MGP er felles for alle. Det finnes ingen nordmenn som ikke vet hvem Alexander Rybak er, sier Sundnes.

Lørdag står han på scenen igjen. Alexander Rybak, altså. Han prøver seg igjen, ni år etter seieren i den internasjonale finalen. Rybak konkurrerer med ni andre bidrag. Ett av dem vinner, og opptrer for Norge i den internasjonale finalen. Den er i Lisboa i Portugal 8. til 12. mai.

Mange norske musikere har brukt Melodi Grand Prix for å bli lagt merke til, sier Sundnes. Han nevner både Rybak og gruppene Bobbysocks og Secret Garden. Men også låtskrivere som Fred Ball, Seeb og Stargate.

Selv er han stor fan av Anita Skorgan og Jahn Teigen.

– Hver for seg og sammen så er de selve Melodi Grand Prix. Det er også hyggelig å se at artister som Inger Lise Rypdal bruker bakgrunnen sin fra MGP. Hun spiller på nostalgien, sier Sundnes.

Men MGP er ikke bare kos og hygge. Det kan også være et sted for politikk og meninger.

– «Samiid Ædnan» fra 1980 var jo utrolig politisk. Sangen var en sterk kommentar til utbyggingen i Alta-elva, sier Sundnes.

Samiid ædnan betyr samisk jord. Sangen var en protest mot utbyggingen. Den ble sett som et overgrep mot samer og reindriften deres.

– Artistene brukte Grand Prix for alt det var verdt. De ville ha oppmerksomhet rundt saken. Tenk bare hvilken makt MGP hadde på den tida. Da var jo NRK eneste kanal, sier Sundnes.

Han vil ikke tippe på hvem som vinner lørdagens finale. Men han er fornøyd med konkurransen i år.

– Det er mange fine låter. Og det er stor variasjon. Her er noe for enhver smak.

Finalen sendes lørdag klokka 19.55 på kanalen NRK1.

Siste utgave

På forsiden nå