Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mirren får drømmen oppfylt

– Jeg har alltid hatt en drøm om å være fransk, sier skuespiller Helen Mirren. Nå får hun drømmen oppfylt i en ny film.

Skuespiller Helen Mirren har blitt nominert til filmprisen Oscar fire ganger. Hun vant prisen i 2007 for rollen hun spilte i filmen «The Queen». Men Mirren spiller gjerne komedie også. I «En trettimeters reise» var det særlig to grunner til at hun ville være med. Det var produsenten Steven Spielberg og stedene historien var lagt til.

– Når telefonen kommer fra Steven Spielberg, retter du deg i ryggen og hører etter, Jeg har aldri fått den telefonen fra ham før, sier Mirren til nyhetsbyrået NTB. Hun sitter på et fancy hotell i London i Storbritannia. Det er byen hvor hun ble født.

– Siden leste jeg rollen. Da skjønte jeg at vi skulle spille inn i Frankrike. Det var flott. Jeg har alltid hatt en drøm om å være fransk skuespillerinne, sier hun.

Mirren legger ikke skjul på at hun liker franskmenn.

– Jeg var en stor frankofil da jeg var ung, forteller hun.

– Alt fransk virket så glamorøst. Musikken vår var bedre. Men franskmennene var bedre på alle andre områder. Håret deres var finere, huden vakrere. Vi var likbleke, kvisete og overvektige.

Mirren lærte seg fransk mens hun jobbet med en teatergruppe i Paris på 1970-tallet.

– Jeg elsker parisere. De kan skremme på utsiden. Men inni dem banker varme hjerter. Og ethvert sted du ramlet inn, fikk du fantastisk mat. På hver bidige vesle kafe i Frankrike kan du spise godt. Det er magisk.

Mat er viktig i «En trettimeters reise». Vi møter en indisk innvandrer-familie. De åpner restaurant tvers over gata fra Madame Mallory. Hun har en gourmet-restaurant med Michelin-stjerne. Det varer ikke lenge før de to restaurantene havner i konflikt med hverandre.

Men selv er Mirren mye mindre snobbete ved middagsbordet. Hun spiser annerledes enn rollefiguren hun spiller.

– Den absolutte favorittretten min får jeg i Madrid i Spania. Den høres ekkel ut. Men den består av pommes frites som de knekker et rått egg over. De lar egget godgjøre seg i chipsen. Det gir vel et signal om hvilken type matmenneske jeg er, ler hun.

Mirren har noen tips til hvordan vi kan spise sunt.

– Min teori om mat er at du bør spise alt. Bare det ikke blir for mye av det gode. Jeg elsker grønnsaker og tror det skulle gått helt greit å være vegetarianer. Men jeg spiser litt kjøtt også. Det handler om å spise litt ulik kost.

– Hva er hemmeligheten bak din lange og flotte karriere?

– Jeg tror jeg har vært heldig. Jeg har ingen annen forklaring. Jeg jobber nemlig ikke så hardt som jeg burde.

– Så du er ikke som Madame Mallory, på evig jakt etter neste stjerne?

– Vel, jeg er ikke en sånn skuespiller som skaper sitt eget arbeid. Jeg driver ikke mitt eget produksjons-selskap. Jeg utvikler ikke manuskripter fordi jeg føler det finnes en god rolle for meg der. Jeg venter. Altså er det mest flaks hva jeg får tilbud om.

– Hva er ønskene dine for framtiden i dag?

– Jeg vil gjøre godt arbeid med hyggelige folk. Før i tida var jeg ikke så opptatt av hvordan folk oppførte seg. Nå er tida i ferd med å løpe fra meg. Da vil jeg ikke bruke den sammen med utrivelige personer.

Filmen «En trettimeters reise» har premiere i Norge fredag. Lasse Hallström har regissert filmen.