Kultur

Moderne på Nationaltheatret

Nationaltheatret satser på stykker som angår oss i dag. De blir kjærlighet, vold og uskyld.

– Mitt mål har vært å presentere et utvalg stykker som angår oss i dag. Nå har vi hatt en tung Ibsen-høst, og da er det herlig å kunne børste støv av frakken og titte ut i verden, sier teatersjef Hanne Tømta til nyhetsbyrået NTB.

Nationaltheatret har ni premierer til våren. Fem er urpremierer og tre er Norges-premierer. I tillegg kommer tre gjestespill.

Første premiere på hovedscenen neste år blir «Trær som faller». Stykket er laget etter en bok av østerrikske Thomas Bernhard. Det foregår på et teater der en regissør sliter med å sette opp et stykke om et kveldsmåltid. Underveis forteller han sannheten om sine kolleger.

– Regissør Yngve Sundvor har flyttet miljøet fra Wien til Oslo, til vårt eget teater. Vi har godt av å granske oss selv, sier Tømta.
På scenen møter publikum blant andre 84 år gamle Toralv Maurstad. 84-åringen spiller mot blant andre sin halvsøster Mari Maurstad. Urpremieren er 22. januar.

Også 84 år gamle Espen Skjønberg fortsetter karrieren sin som skuespiller. Han spiller i vårsesongens første premiere, «Fool for love» av Sam Shepard. Det er et stykke om kjærlighet, vold og sjalusi. Skjønberg spiller mot Kari Simonsen og Per Frisch. Norgespremieren er på Malersalen 13. januar.

Vårens eneste klassiker er William Shakespeares stykke «Othello». Men han som spiller hovedrollen, er svensk. Svenske Magnus Roosmann sier at han ble helt paff da Nationaltheatret spurte ham. Han har aldri spilt Othello før, og hadde aldri trodd at han skulle bli spurt om å spille rollen.
– Når forespørselen i tillegg kom fra Norge, tenkte jeg at dette er jo på et vis helt merkelig. Men det er jo en fantastisk rolle da, om enn vanskelig, sier Roosman til NTB.

Han har spilt flere store roller på svenske scener. Flere kjenner ham fra filmen «Ondskan» og TV-serien om Kurt Wallander. Det er ikke første gang han står på en norsk scene.
– Jeg sto faktisk på scenen på Nationaltheatret for elleve år siden i Stein Winges oppsetning av «En folkefiende», sier han.
– Får så Nationaltheatrets publikum se en Othello som snakker svensk?
– Det har vi diskutert. Det er jo en spenning, en dynamikk i at det kommer inn en svenske som Othello. Når det gjelder språket, fikk jeg en a-ha-opplevelse i går, men det forteller jeg ikke til deg nå, sier en lattermild Roosman.
Premieren er på Hovedscenen 7. april.

På Amfiscenen er første premiere 21. januar. Da er det Norges-premiere på stykket «Uskyld» av Dea Loher. Teatersjef Tømta kaller henne for en av «kontinentets aller viktigste stemmer». Det er et stykke om jakten på uskyld, og om dilemmaet mellom ansvar og frihet. Stykket er satt opp av Hermann Sabado. Han er kjent for filmen «Upperdog».

I mars blir det norsk oljeeventyr, tap og finanskrise på scenen. Da kommer stykket «Bankerått», skrevet av danskene Trine Wisbech og Anne Petrea Søe. De har laget teater om det nyrike Norge. Det er i en tid der festen snart er over og mange har mye å tape. I rollene finnes blant andre Kjersti Botn Sandal og Mattis Herman Nyquist.

Siste utgave

På forsiden nå