Kultur

Mote med god samvittighet

Moteskaperne er ikke lenger bare opptatt av design. Nå skal klærne gi deg god samvittighet.

Designere bruker våren til å vise fram nye klær. Denne uka er det moteuke i Milano i Italia. Forrige uke var det moteuke i Oslo. Den skulle få norske moteskapere til å bli mer miljøbevisste. Både moteskapere og forbrukere må forstå hvordan klær lages. Og hvordan klær skal behandles. Det mener arrangørene.

Det finnes flere merker for som viser at klærne ikke er skadelige. Dette er klær som lages uten at det skader naturen, mennesker eller dyr.

Merkene er laget av myndighetene. De mest kjente er EU-blomsten, Svanen,
Øko-Tex og Debio.
– Fokus på miljø, tradisjon og natur blir viktigere i tiden framover. Derfor er det den viktigste trenden, sier Arne Nerjordet og Carlos Zachrison til Klar Tale. De to lager klesmerket «Arne & Carlos». Klesmerket blir solgt blant annet i USA.

Mange mennesker er opptatt av å ha den nyeste moten. Det har ført til at andre lider. I mange utviklingsland jobber små barn som slaver for at vi skal få billige klær. Naturen blir forurenset. Og dyr blir plaget. Det engasjerer norske designere. Og bevisste forbrukere.

Anne Cecilie Rinde designer klærne «Vera & William». Klærne hennes er Øko–Tex-merket. Hun ønsker også å påvirke klesbransjen slik at de blir mer miljøbevisste. Derfor er hun med i en organisasjon som kalles «Nordisk initiativ for etisk og ren produksjon».
– Folk bør kreve at klærne er minst mulig skadelige for miljøet. Men da må forbrukerne forstå at de må betale mer for plaggene, forteller Rinde.

Mange kjøper ofte nye klær. Det er med på å gjøre forholdene verre.
– Jeg bruker mye ull i klærne mine. Derfor er jeg opptatt av at lammene som lager ullen ikke lider. Det skjer dessverre ofte når ullklærne skal være billige. Produktene mine skal heller ikke inneholde farlige stoffer, forteller Rinde.

Hun håper at flere tenker over dette. Da er det mulig å lage klær som ikke gir dårlig samvittighet. Selv om det koster mer penger.

På nettstedet nicefashion.org har bevisste designere samlet mye informasjon om klær og miljø. De mener at folk aldri må kaste klær.

På nettstedet kan du lese hvordan du skal behandle klærne du har kjøpt. For du kan faktisk forurense mer enn klesprodusenten, skriver de. Tar du godt vare på klærne dine, varer de lenger.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå