Kultur

Munchs barndom blir bok

En ny bok viser «det trygge og gode» fra maleren Edvard Munchs barndom. Den var ikke bare trist.

En ny bok om Edvard Munchs barndom på Løten viser en ny side av den verdenskjente kunstneren. Det skriver nettstedet nrk.no.

Det er forfatteren Åse Krogsrud som har skrevet boka «Edvard Munchs Engelhaug». Den kommer ut 12. desember på forlaget Orfeus. Det er på dagen 149 år etter at kunstneren kom til verden på Løten i Hedmark.

– Det er mye nytt. Da jeg begynte, hadde jeg det inntrykket som mange andre har. Det var at barndommens hans var veldig traurig og trist. Og at den inneholdt mye sykdom, død og problemer. Jeg ble veldig overrasket over å finne at det var egentlig mange lykkestunder også, sier Krogsrud til kanalen NRK.

LES MER HER: – Amerikansk milliardær kjøpte «Skrik»

Boka inneholder også tegninger som Munch tegnet da han var 11 år gammel. Da var han veldig opptatt av indianere og spøkelser.

Løten kommune produsert boka. Norsk kulturråd har støttet økonomisk. Kjersti Sandvik er prosjektleder for Munch-jubileet i Løten. Hun mener Munchs forhold til Løten er viktig for å forstå hans kunst.

– Det er veldig mye fokus på angst, død og nerver. Det er veldig mye dramatikk knyttet til Edvard Munch. Dette er en helt annen side, og den er viktig. Han hadde også med seg dette. Han hadde sterke bånd til familien. Det trygge og gode fra barndommen hadde han med seg hele tiden. Selv om det ikke kommer fram så mye ellers, sier hun.

LES MER HER: Munch fra Paris til Frankfurt

Siste utgave

På forsiden nå