Kultur

Mye kjent på teater i høst

I høst blir det mange kjente stykker på teatrene i Norge. Men folk kan regne med å bli overrasket likevel.

23. august åpner Ibsen-festivalen på Nationaltheatret i Oslo. Mange kjenner Henrik Ibsens teaterstykker. Men publikum kan ikke regne med vanlige Ibsen-forestillinger. Festivalen viser blant annet stykket «Vildanden» på en helt ny måte. Stykket «En folkefiende» er blitt til reality-teatret «En folkefiende i Oslo». 100 vanlige folk skal være med på scenen.

Riksteatret spiller også Ibsen i høst. De skal på turné med «Fruen fra havet». De sender også Thorbjørn Egners «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakke-skogen» på turné rundt i landet. Teatersjef Ellen Horn er selv regissør for forestillingen.

– Egner er en del av vår identitet. Han har preget oss mer enn vi tror. Jeg er veldig glad i hans verden, sier Ellen Horn.

LES MER HER: Hele Norge skal feire Egner

Det er 100 år siden Egner ble født. Det er det mange som vil feire. Nationaltheatret setter opp «Folk og røvere i Kardemomme by». Rogaland Teater spiller stykket om tanntrollene «Karius og Baktus». Christiania Teater setter opp «Dyrene i Hakkebakke-skogen».

Det Norske Teatret holder seg derimot unna både Ibsen og Egner. De satser stort på den kjente musikalen «Evita». Den er skrevet av Andrew Lloyd Webber og Tim Rice. Teatret spiller også stykket «Dødsdansen» av August Strindberg.

Rogaland Teater frister med William Shakespeares gamle verker på en ny måte. «Absolutt Shakespeare» gir et raskt og morsomt møte med Shakespeares skuespill. De spiller seg gjennom alle høydepunktene på rundt 97 minutter.

LES MER HER: Satser på kultur-rekord

Også bergenserne kan få med seg Shakespeare i høst. Stykket «En midtsommernatts-drøm» spilles på Den Nationale Scene.

Oslo Nye Teater blir det skummelt i høstmørket. Der spilles «De dødes tjern». Det er laget etter en krim-roman skrevet av André Bjerke. Det er første gang denne boka har blitt til teater. Men det blir også koseligere ting å se på scenen på Oslo Nye Teater. De minste kan få møte igjen en liten mann med propell på ryggen. Det er i forestillingen «Karlsson på taket» av Astrid Lindgren.

Trøndelag Teater setter også opp en gammel klassiker. Det er «Jeppe på Bjerget» av Ludvig Holberg. Stykket ble skrevet i 1722.

Hålogaland Teater byr på den berømte musikalen «Les Misérables». De spiller også det kjente stykket «Glassmenasjeriet» skrevet av Tennessee Williams.

Siste utgave

På forsiden nå