Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mye nytt på Den Nationale Scene i 2018

Onsdag ble programmet for 2018 ved Den Nationale Scene presentert. De har aldri vist så mange nye stykker.

Kultur

150 kostymer, 60 parykker, 23 skuespillere, seks barn, fire dansere og 11 musikere. Det må til når Den Nationale Scene gjør musikal av «Kristin Lavransdatter».

– Vårt største prosjekt noensinne, sier en sprudlende teatersjef Agnete Haaland. Onsdag lanserte hun teatrets meny for 2018. Haaland kunne også presentere rekordmange urpremierer ved teateret i Bergen.

– Vi har 14 premierer neste år. Åtte er urpremierer. Vi har aldri hatt så mange urpremierer på ett år. Det er kjempegøy, sier Haaland til nyhetsbyrået NTB.

At det blir så mange premierer på helt nye stykker, er helt bevisst, sier hun.

– Det er helt bevisst. Vi går så bra nå at vi virkelig kan være modige i valg av stoff. Vi har et år foran oss nå som er både gripende, underholdende og lærerikt. Jeg er veldig stolt av det teateråret jeg nå lanserer, sier teatersjefen.

Av urpremierene trekker Haaland fram et helt nytt stykke. Det forteller historien om homofile Kim Friele. Det skal produseres i samarbeid med Teater Innlandet. Manusforfatter er Toril Solvang.

– Yngve Sundvor skal lage et helt nytt stykke for oss. Det heter «Hotel Norge». Stykket handler om Bergens historie – sett fra hotellet. Sundvor laget jo den fabelaktige forestillingen «Reksten – Firmaets mann». Så jeg har store forventninger, sier Agnete Haaland.

«Hotel Norge» skal vises på teatrets store scene til høsten.

Det blir også teater av Vigdis Hjorths «Arv og miljø». Kjersti Horn har regien.

«Kristin Lavransdatter» har urpremiere på Den Nationale Scenes store scene 10. februar. Sigrid Undsets store verk skal gjøres om til en tre timer lang musikal. Herborg Kråkevik spiller hovedrollen. Hans Marius Mittet er Erlend. Svein Sturla Hungnes har skrevet historien om til teater, og står for regien. Brit Bildøen har laget sangtekstene, mens Julian Berntzen har komponert musikken.

Forestillingen spenner over flere tiår.

– Det går 50 år fra første akt til siste bilde. Maskeavdelingen skal skifte 60 parykker. De får store utfordringer med sminke. De skal gjøre alle gamle, sier Agnete Haaland.

Herborg Kråkevik og komponist Julian Berntzen har jobbet sammen om en musikal før. Det var med musikalen «Hellemyrsfolket». Da ble det publikumsrekord på Den Nationale Scene. Over 56.000 så forestillingen.