Ny bok avslører:

Mye styr da Berg skulle hjem

Det var en jubeldag. Frode Berg skulle hjem til Norge. I den norske leiren var det full splid, ifølge ei ny bok.

Russland arresterte norske Frode Berg. Siden dømte de ham for spionasje. Han satt nesten to år i fengsel før Norge fikk ham hjem – i fjor.

I den norske leiren var det full splid. Hvem skulle ta imot Berg?

Journalisten Morten Jentoft har skrevet bok om Berg. Jentoft jobber for kanalen NRK. I denne boka avslører han uenighetene. Boka heter «I grenseland».

E-tjenesten driver med etterretning. De planla å ta imot Berg. Han kom først til Litauen. De skulle beklage og tilby ham kompensasjon fra staten.

Men Berg ønsket ikke å treffe folk fra E-tjenesten med én gang. Myndighetene sa at Utenriksdepartementet (UD) håndterte saken.

Karsten Klepsvik var Norges ambassadør i Litauen. Det var han da Berg ble frigitt. Berg kom spaserende over grensen fra Russland til Litauen for ett år siden.

– Stemningen ble så amper at Klepsvik måtte sette hardt mot hardt. Han måtte si at han ville trekke seg fra hele operasjonen. Det var hvis det ikke ble han som møtte Frode Berg først, skriver Jentoft.

Fra Statsministerens kontor var beskjeden klar: Det var UD og Klepsvik som skulle ta imot Frode Berg.

Berg er pensjonert inspektør. Han jobbet på grensa. Russerne arresterte ham i 2017. De dømte ham til 14 års fengsel. Berg ble benådet etter to år i fengsel. Det skjedde som følge av en utveksling av fanger.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning. Men han har sagt han ikke skjønte risikoen. Boka handler også om hvordan Berg opplevde tiden i fengsel.

Det er en historie om sjokk over å bli pågrepet midt i Moskva. En kamp for å forstå hva som foregikk i saken hans. Og bitterhet mot dem som sendte ham ut på oppdraget.

Berg kjempet for å holde seg oppegående. Han ventet og ventet. Boka handler om forhåpninger og skuffelser. Og om vakter i fengselet som bare snakket russisk.

Det var mangel på dopapir. På menyen sto kålsuppe og grøt. Berg delte celle på 9 kvadratmeter med en annen person. Slik var det 23 timer i døgnet.

– Jeg slites i stykker. Gråt meg i søvn, skrev Berg i dagboken 19. mai 2018. Da skulle barnebarnet Veronica konfirmeres.

Notater fra Frode Berg og kona Anita Berg er en viktig del av boka.

Siste utgave

På forsiden nå