Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå blir det lov å svinge seg her

Enten du danser swing eller hip-hop. Nå får du lov til å svinge deg i New York i USA.

Jazzartisten Maceo Parker spiller opp på klubben Blue Note. Det skjer en kveld i New York i USA. Lokalet er helt fullt. Langs veggene sitter folk stille og lytter til den fengende musikken. Ingen danser.

Det er nesten ikke til å tro. I 91 år har det vært forbudt å danse på utesteder i New York. Det vil borgermester Bill de Blasio gjøre noe med. Han vil fjerne loven. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Loven ble bestemt i 1926. Siden har det ikke vært lov å danse på barer, restauranter og klubber i byen.

Mange har kritisert loven. De tror den kom som et forsøk på å holde skillet mellom svarte og hvite. Loven ble brukt spesielt mot jazzklubber i byen Harlem. Der svingte svarte og hvite seg sammen på dansegulvet.

– Nå er det 2017. Denne loven gir ingen mening. Nattelivet er en del av det New York er. Det bringer folk sammen, sier Bill de Blasio.

– Vi ønsker en by der folk jobber hardt. Der de kan nyte nattelivet uten et uforståelig forbud mot å danse, sier han.

De siste ti årene har ikke akkurat politiet sjekket godt at loven ble fulgt. Det var også lov om å søke dispensasjon. Da ville folk likevel kunne danse på utestedene. Men det har vært vanskelig å få slik tillatelse til unntak fra loven. Bare omtrent 100 av 22.000 utesteder har hatt slik tillatelse.

Det danses likevel på mange andre utesteder også. Der har eierne inntil nå risikert å få en bot om de ble tatt.

Det er enormt liv på New Yorks utesteder. Omtrent 300.000 mennesker jobber der. De tiltrekker seg også mennesker fra hele verden.

BILDER

DANS: I 1953 danset folk på Savoy Ballroom i bydelen Harlem. Det var egentlig ikke lov.

DANS: I 1953 danset folk på Savoy Ballroom i bydelen Harlem. Det var egentlig ikke lov. FOTO: Hans von Nolde/AP/NTB scanpix

Vis bildetekst