Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kan du snakke norsk med Google

Fra tirsdag kan du fortelle appene til Google hva de skal gjøre - på norsk.

Nå kan du snakke norsk med programmene til dataselskapet Google. Google Assistent er en hjelper du styrer med stemmen. Den gjør det mulig for folk å snakke med Googles programmer. Hjelperen skal gjøre det lettere å få ting gjort. Du kan sende SMS, sette påminnelser, spille musikk, eller finne ut av noe du lurer på. Du kan finne veien eller finne ut hva noe betyr på et annet språk.

Tor W. Andreassen er professor ved Noregs Handelshøyskole (NHH). Han tror vi får mer av slike talestyrte hjelpere de neste årene.

– På 1980-tallet styrte vi PC-en med piltastene på tastaturet. Så kom Steve Jobs med musen. Så fikk vi skjerm vi kunne trykke på og den smarte skjermen. Nå skal vi over til stemmestyring, sier Andreassen til nettstedet E24.

Eirik Solheim er journalist og teknologi-rådgiver i NRKbeta. Han tror det er litt for vanskelig for folk å bruke disse hjelperne.

– Jeg vet at jeg snakker med en robot. Da må jeg tenke meg om en ekstra gang. Jeg må stokke ordene riktig. Jeg må huske regler jeg ikke trenger med andre mennesker. Da velger jeg ofte å heller bruker skjermen. Den er fremdeles ofte er raskere, sier Solheim til kanalen NRK.