Kultur

Nå kommer de trampende

For 22 år siden ble folk skremt på kino av dinosaurer. Vil folk bli like skremt denne gangen?

Dinosaurene er tilbake på kino. Fredag har filmen «Jurassic World» premiere. Det skjer 22 år etter at den første filmen om dinosaurene skremte vettet av små og store. Og regissør Steven Spielberg hadde skylda.

Hvem husker ikke de klirrende vannglassene og geita som ble spist? Menneskene hadde fått tilbake de forhistoriske dyra.

Denne gangen har folk i Jurassic-parken gjort det helt store. De har skapt en ekstra blodtørstig dinosaur. Og de må ta konsekvensene.

Filmen handler om to unge brødre som er på tur i dinosaur-parken. De aner ikke hvilken fare de blir utsatt for. Den farlige dinosauren Indominus Rex er på frifot.

«Jurrassic World» er laget av regissør Colin Trevorrow. Og det var faktisk finanskrisen som bestemte noe av innholdet i filmen. Også hvordan det blodtørstige beistet ble skapt.

– Finanskrisen er et stort eksempel på hvordan vi gjør de samme feilene igjen og igjen. Bare det er penger å tjene, sier han til nyhetsbyrået NTB i Paris.

Vi skal ikke tulle med naturen, legger regissøren til.

Den nye filmen er nummer fire i rekken om dinosaurene i Jurassic Park. Og den kjente regissøren Spielberg har vært med også denne gangen.

– Han holdt seg borte under selve opptakene. Men han var tungt til stede mens vi skrev, utviklet og designet, forteller Trevorrow.

Mye har skjedd siden 1993. Film-teknologien er i stadig endring. Det kommer godt med når det skal skapes udyr som ikke lenger eksisterer.

– Teknologien utvikler seg nøyaktig like fort mobiltelefoner og data, sier regissøren til NTB.

Noen mener at dinosaurfilmen blir for skummel for de minste.

– Jeg synes vi overbeskytter barna våre, sier han. Han mener vi alle trenger litt mareritt en gang i blant.

Også folk som vurderer filmer, liker det de har sett. Filmen har fått terningkast fem hos flere store aviser. Filmen passer for dem over 11 år.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå