Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kommer krigen på TV og kino

Kong Haakon som rømte fra tyskerne. Norske soldaters opplevelser i Afghanistan. Liker du å se TV-serier og filmer om krig, blir det nok å velge mellom framover.

Akkurat nå filmer regissør Erik Poppe «Kongens nei – Tre døgn i april». Filmen handler om kong Haakon og hvordan han sa nei til tyskerne da andre verdenskrig kom til Norge. Snart begynner NRK å filme en ny TV-serie, «Nobel». Den handler om norske soldater i Afghanistan. Det er krig som er det trendy temaet på filmer og TV for tiden.

Poppes nye film er halvveis ferdig. Filmingen skal vare ut april. Sist helg var det opptak på Elverum. Der var kongefamilien og regjeringen innom da de flyktet fra tyskerne. Denne uka står Trysil for tur, ifølge avisa Østlendingen.

Poppes forrige film var «Tusen ganger god natt». Der fulgte han en kvinne som tok bilder i krig.

– Det er rart at begge de siste filmene mine har hatt krig som tema, for jeg er ikke så opptatt av det. Men hvis det er en sterk historie med et menneske i midten, så synes jeg det er interessant. Krig skaper et drama som gjør seg godt på film, sa Poppe til nyhetsbyrået NTB i fjor.

Per-Olav Sørensen er snart i gang med TV-serien «Nobel» om soldatene i Afghanistan. Den betaler NRK 68 millioner kroner for å lage. Til Dagsavisen sa Sørensen:

– Dette er en krig som en del politikere later som om vi ikke har. Det er nordmenn som både blir drept og skadd. De må slite med traumer resten av livet.

En annen krigsfilm er nå på kino. «Å vende tilbake» handler også om å være soldat i Afghanistan. Der vender en soldat hjem – for så å reise ut på jakt og bli borte. Hans to sønner drar ut for å lete. Henrik Martin Dahlsbakken har regissert filmen. Han mener at film og TV ikke har vist så mye om hva krigen gjør med soldatene. At de kan få problemer etterpå. Det sa han til avisa Stavanger Aftenblad.

Også dokumentaren «Drone» handler om en annen del av krig. Der snakkes det om flyene uten pilot som styres for å skyte eller bombe folk.

Den amerikanske krigsfilmen «American Sniper» fikk mye oppmerksomhet. Nå skal de visstnok være planer om å lage en film om Bowe Bergdahl. Han var sersjanten som ble tatt av terrorgruppa Taliban. Bergdahl ble holdt fanget i fem år etter at han forlot basen sin i Afghanistan. Men flere mener at han egentlig forlot basen med vilje.

Også den kjente produsenten Steven Spielberg skal jobbe med en krigsfilm. Den skal handle om den kvinnelige krigsfotografen Lynsey Addario. Jennifer Lawrence spiller hovedrollen, skriver NTB.

Samtidig er Reese Witherspoon klar for å lage filmen «Ashley's War». Den handler om den kvinnelige løytnanten Ashley White som ble drept i kamp i Afghanistan. Hun var i en spesiell gruppe. Det amerikanske militæret skulle få kvinnelige soldater ut i krigsområder.