Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå skal Faten ta valget

Programmet har satt rekord i antall klager hos NRK. Premieren er torsdag kveld.

Over 5.500 personer har klaget på «Faten tar valget». Programmet har premiere på kanalen NRK1 klokka 22.15 torsdag kveld.

Programlederen er 22 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini. Folk klager på at hun bruker hodeplagget hijab.

– Det er ingen som har sett programmene. Likevel er det mange som allerede har gjort seg opp sin mening om dem, skriver Thor Gjermund Eriksen på nrk.no i dag. Han er sjef for NRK.

Eriksen skriver at NRK ikke mener noe spesielt om hijab. Kanalen vil bare vise samfunnet og alle medlemmene i samfunnet, sier han.

– Alle skal finne noe eller noen de kjenner seg igjen i. Den oppgaven er vanskeligere og mer spennende enn noen gang. Jeg tror også den er viktigere enn noen gang, skriver Eriksen.

Klagen mot NRK skal behandles av Kringkastingsrådet. Rådet møtes 14. september. Medlemmet Elin Ørjasæter trakk seg nylig fra rådet. Hun likte ikke at NRK laget saker om klagerne.

– Jeg er lei meg for de mange tusen klagerne som blir hengt ut av NRK som moralsk dårlige mennesker, skrev Ørjasæter til avisa Klassekampen.

Hun var kritisk til at Eriksen snakket om bare rasistiske og hatefulle klager. Trolig finnes det også mange vanlige klager med gode poenger, mener Ørjasæter.

Mange klagere har sammenlignet hijab med kors. I 2013 ba NRK en programleder om ikke å bruke kors. Siv Kristin Sællmann ledet nyhetssendinger i NRK Sørlandet. NRK sier de har ulike regler for nyheter og andre programmer.

– Det handler om hvilken rolle medarbeideren har, skriver NRK-sjef Eriksen.

Det er lov å stille spørsmål ved NRKs regler, sier Eriksen. Men han angrer ikke på at han snakket om saken før den var i Kringkastingsrådet. Han sier han heller ikke forstår at Ørjasæter trakk seg. Eriksen understreker likevel at ikke alle klager er hatefulle.

«Faten tar valget» er i fire episoder. Faten Mahdi Al-Hussaini skal forsøke å finne partiet hun vil stemme på. Hun får hjelp av NRKs journalist Fredrik Solvang. De to skal snakke om miljø, integrering, forsvar og utdanning.

Vis bildetekst