Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå vil alle lese «1984»

Salget av boka «1984» har økt kraftig. Skandalen med overvåking i USA er trolig årsaken.

Romanen «1984» handler om et oppdiktet samfunn der alle overvåkes. Nå selges det ekstra mye av boka. Det melder nettbok-handelen Amazon.

Salget har økt med hele 7.000 prosent de siste dagene. Tirsdag kveld hadde Amazon bare åtte bøker igjen på lager. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Trolig er årsaken at det nylig ble avslørt overvåking i USA. 29 år gamle Edward Snowden avslørte at sikkerhets-etaten NSA overvåker folk. Det gjør de gjennom nettsteder som Google, Facebook og Yahoo.

LES MER HER: – USA overvåker sosiale medier

Før skandalen ble kjent, lå «1984» på 12.507. plass over de mest solgte bøkene på Amazon. Nå ligger den på topp 100-lista.

Forlaget Penguin gir ut boken. De tror helt klart at det økte salget skyldes skandalen.

– Absolutt. Slik saken er dekket av mediene, har boka blitt mye nevnt og snakket om. Det gjør at nye lesere oppdager boken, sier Liz Keenan i Penguin til Today.com.

LES MER HER: Tviler på Gatsby

Blant andre president Barack Obama har nevnt boken i nyhetene. Han forsvarte overvåkingen. Da nevnte han diktatoren fra boken, kalt «Big Brother» (Storebror).

– Folk kan klage over «Big Brother» og hvordan vi kan gå for langt. Men ser du ordentlig på detaljene, tror jeg vi har riktig balanse, sa Obama.

Romanen «1984» ble skrevet av den britiske forfatteren George Orwell i 1949. Han så for seg hvordan samfunnet ville være i 1984.

Boken handler om det oppdiktede landet Oceania. Her har ikke mennesker frihet. De blir hele tiden overvåket av diktatoren «Big Brother».

Nå brukes uttrykket «Big Brother» for å beskrive myndigheter som styrer for mye over folket.