Kultur

Når de store stjernene ikke kommer

Hva skjer når stjernene ikke kommer til musikkfestivalen? Det har skjedd flere ganger på Øya.

Onsdag starter Øyafestivalen i Oslo. Og allerede den første dagen kommer den første vikaren. Det svenske bandet In Flames spiller i stedet for Mastodon. Metal-bandet fra USA avlyste for tre uker siden.

– Det er forskjell på noen uker og noen timer, altså, sier Jonas Prangerød. Han har opplevd begge deler. Prangerød er PR-sjef for Øya.

Mastodon var et av de store navnene på årets festival.

– Da prøver vi å finne et band i samme størrelse og musikalske landskap, forteller Prangerød.

In Flames er også et hardt og tungt. De hadde egentlig fri onsdag. Men de endret private planer for å erstatte Mastodon.

Det er ikke første gang Mastodon har avlyst på norsk festival. I 2010 skulle de spilt på Norwegian Wood, men avlyste. Året etter dukket de likevel opp. Da tok gitarist Bill Kelliher på seg hele skylden:

– Alkoholen holdt på å ta livet av meg, sa han til NTB.

I år skal de avlyst på grunn av «hensyn til familien». Det er stort sett gode grunner når artister avlyser, ifølge Prangerød.

– En sjelden gang opplever vi noen svært tynne forklaringer, sier han.

Andre ganger får de ingen forklaring. Som da Øya hadde Amy Winehouse på plakaten i 2007.

– Da var planen at band og crew skulle komme dagen før. Hun skulle fly inn samme dag. Både vi og bandet fikk vite samtidig at hun ikke kunne komme. Det var litt spesielt, sier Prangerød.

Vikaren da var det norske popbandet Minor Majority. Norske band har ofte vært redningen. I 2006 spilte Datarock en annen Øya-konsert. De holdt en til for å erstatte noen som avlyste.

Da spøkte arrangørene om at de burde ha en reservebenk med erstattere i røde treningsdresser. Datarock er kjent for å kle seg i slike dresser.

I 2007 skulle også popartisten Lily Allen opptre.

– Sent på kvelden dagen før fikk vi vite at hun ikke kom til å lande i Norge. Det var ikke lett å få tak i artister ved midnatt. Men vi fant frem til Jens Lekman. Han rakk det og kom kjørende fra Sverige, sier Prangerød. Han tror dette kan ha vært den korteste bookingtiden i Øya-historien.

– Det er nesten ikke mulig å unngå avlysninger med så mange artister. I år har vi over 90 konserter, sier Prangerød.

For en uke siden avlyste også soulartisten Curtis Harding. I stedet opptrer Ibibio Sound Machine fra Storbritannia lørdag.

Bare én gang har hovedscenen på Øya blitt stående tom. Men det gjaldt ikke en avlysning. Det var en forsinkelse. Pete Doherty i bandet Babyshambles ble stoppet i tollen på Gardermoen i 2005.

– Vi fikk vite det var tolltrøbbel, sier Prangerød: – Det så ut til å ordne seg, men så tok det lengre tid enn beregnet. Crewet til Babyshambles gikk ut og tok lydsjekk på trommene. Men scenen ble stående tom. I stedet fikk amerikanske Hot Snakes et ekstremt flott besøk. De spilte på en annen, mindre scene på samme tid, ler Prangerød.

Doherty og Babyshambles kom til Øya fem timer forsinket. De fikk spilt en halvtime på slutten av festivalen.

– Takket være at de norske bandene som spilte før dem, var villige til å korte litt ned på spilletiden sin, forteller Prangerød.

Han lar være å snakke om at Doherty spydde på scenen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå