Kultur

Når katastrofene blir virkelighet

To av årets store katastrofefilmer ble brått virkelige. Det er ikke første gang.

Filmen «San Andreas» har premiere 29. mai. Den handler om et enormt jordskjelv i California. De første filmtrailerne viste hvordan storbyene raser og flodbølgen skyller mot Golden Gate-broen i San Fransisco.

Men så skjedde jordskjelvet i Nepal – en drøy måned før premieren på «San Andreas».

Filmselskapet Warner Bros tenkte på å utsette filmen, skriver filmbladet Variety. Men de valgte til slutt å endre reklamene i stedet. Den siste, dramatiske reklamefilmen ble utsatt. Den viser også en beskjed om nettsiden PrepareAndHelp.com. Den gir råd om hva du gjør under et jordskjelv.

– De ønsket ikke å støte noen ved å slippe underholdning rett etter katastrofen, sier Katrine Aamodt hos SF Film. De har ansvar for filmen i Norge.

Jordskjelvet i Nepal kan også påvirke filmen «Everest». Den har norgespremiere i september. Filmen er bygget på boka «I tynn luft» av Jon Krakauer. Historien handler om den sanne hendelsen i 1996 der åtte klatrere døde på fjellet Mount Everest.

Jordskjelvet i Nepal 25. april førte også til et skred på Mount Everest som drepte 18 klatrere. Også filmselskapet Universal tenker på å endre reklamen for filmen etter jordskjelvet. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

I Norge er det også en fare for at film blir virkelighet. Filmen «Bølgen» er en katastrofefilm med handling fra Vestlandet. Den handler om at fjellpartiet Åkneset raser ut i fjorden.

I filmen skaper det en 80 meter høy flodbølge som rammer Geiranger i Møre og Romsdal. Det er en virkelig fare at fjellet kan rase ut. Men filmskaperne er rolige.

– Vi bekymrer oss ikke for at noe skal skje når vi nå kommer med vår film, sier produsent Martin Sundland i Fantefilm til NTB.

Han understreker at dette er blant Norges mest overvåkede områder. Forskere passer nøye på stedet.

– Det ligger langt frem i tid. Ekspertene har anslått at det kan skje om 30 til 100 år, sier Sundland.

«Bølgen» åpner filmfestivalen i Haugesund 16. august. Den kommer på vanlig kino 28. august.

To dager før premieren skal det være en stor konferanse om rasfaren i Geiranger, skriver lokalavisa Sunnmørsposten.

– Det er ikke tilfeldig, sier Jan Ove Tryggestad til avisa. Han er ordfører i Stranda kommune, der Geiranger ligger.

Tryggestad håper «Bølgen» fører til økt oppmerksomhet rundt rasfaren. Da kan de som overvåker skredfaren kanskje få mer penger.

Andre filmer som har blitt til virkelighet:

«The Good Son»

Filmen fra 1993 handler om en gutt som dreper. I Storbritannia kom ikke filmen på kino. Den minnet for mye om de to tiåringene som drepte to år gamle James Bulger samme år.

«Gone Baby Gone»

Filmen fra 2007 handler om en bortført, blond fireåring. Den ble trukket fra filmfestivalen i London. Filmen minnet for mye om forsvinningen til tre år gamle Madeleine McCann.

«Gangster Squad»

Filmen ble utsatt til 2013 og endret slutten. Den minnet for mye om skytingen på en kino i Colorado i USA i juli 2012.

Siste utgave

På forsiden nå