Kultur
Bilde 1 av 11

Norge - null poeng!

Heldigvis kom Norge videre til finalen i Eurovision. Vi har gjort det mye verre før. Husker du alle sisteplassene?

– Med Norges historie var det jo helt uvirkelig at vi vant, sa artisten Hanne Krogh. Hun snakket i et radioprogram på kanalen NRK.

Krogh og Elisabeth Andreasson sang i gruppa Bobbysocks. De danset på scenen i rosa paljetter i 1985. Sangen het «La det swinge».

Det utrolig skjedde: Norge vant den internasjonale finalen av Melodi Grand Prix (Eurovision). Det hadde aldri skjedd før. Ti år senere vant «Nocturne» med gruppa Secret Garden. I 2009 vant Alexander Rybak med sangen «Fairtyale».

Men Norge er mest kjent for alle sisteplassene. Vi har fått 0 poeng fire ganger. Det er rekord. Hele 11 ganger har vi kommet sist i konkurransen. Det er også rekord. Noen av sangene er blitt kjente etterpå. Alle kan vel nynne med til «Mil etter mil» eller «Aldri i livet»? Andre sanger har vi glemt.

Her er alle sisteplassene i finalen:

1963: Anita Thallhaug sang «Solhverv». Det endte med 0 poeng. Da var riktig nok bare 13 land med i konkurransen. Kjenner du sangen? Du kan høre den her på YouTube.

1969: Kirsti Sparboe sang den muntre låten «Oj, oj, oj så glad jeg skal bli». Sparboe sang at hun skal være glad når kjæresten slutter å være utro. Hun fikk 1 poeng. 16 land var med.

1974: «The First Day of Love» var en sang med Anne-Karine Strøm og Bendik Singers. Den fikk 3 poeng og den siste av 14 plasser.

1976: Anne-Karine Strøm prøvde igjen. Hun sang om den berømte spionen «Mata Hari». Låten fikk 7 poeng. 17 land var med dette året.

1978: Artisten Jahn Teigen har vært med i Melodi Grand Prix flere ganger. Sangen «Mil etter mil» fikk 0 poeng. Den endte på 20. plass.

1981: Finn Kalvik sang låten «Aldri i livet». Han fikk også 0 poeng og 20. plass.

1990: Kjetil Stokkan sang om gjenforeningen av Tyskland. Men få lot seg røre av «Brandenburger Tor». Sangen fikk 8 poeng og 21. plass.

1997: Tor Endresen spilte gitar og sang «San Fransisco». Den fikk 0 poeng og 24. plass.

2001: Den kraftige balladen «On My Own» fikk bare 3 poeng. Haldor Lægreid endte på 24. plass.

2004: Knut Anders Sørum vant konkurransen «Stjernekamp» i 2016. Men i Eurovision ble det 24. plass og 3 poeng. Sangen het «High».

2012: Norge forsøkte seg med en moderne partylåt. Tooji sang «Stay». Sangen fikk 7 poeng og 26. plass.

Lørdag forsøker Norge å vinne igjen. Eller i det minste unngå å tape. Gruppa Keiino synger «Spirit in the Sky».

De vinner ikke. Det mener i hvert fall selskaper som tar imot veddemål. Norge er på det beste tippet til å få en 7-plass.

Kilder: Eurovision TV og Wikipedia

Siste utgave

På forsiden nå