Kultur

Norsk film vant pris i Berlin

Filmen «Drone» kommer snart på kino. Mandag vant den pris.

Den norske filmen «Drone» vant fredspris. Prisen heter «Cinema for Peace Award» og ble delt ut under filmfestivalen i Berlin. Det er første gang en norsk film vinner denne prisen.

Filmen er i sjangeren dokumentar. Den handler om ofrene for amerikanske drone-angrep i Pakistan. Den handler også om de unge amerikanske pilotene som styrer dronene.

Prisen blir delt ut én gang i året. Den blir delt ut av Cinema for Peace Foundation. Prisen skal sette søkelys på menneskerettigheter. Det har den gjort siden 2002.

Flere kjente personer støtter prisen. Blant andre skuespiller Leonardo DiCaprio og musiker Roger Waters. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tonje Hessen Schei og Jonathan Borge Lie var i Berlin under utdelingen. De har vært med på å lage «Drone».

– Det er fantastisk! Dette betyr mye for oss og for filmen. Det sa regissør Tonje Hessen Schei til avisa VG mandag kveld.

Mange har snakket om filmen. Den har fått oppmerksomhet i kjente medier som BBC, The Guardian og The Huffington Post.

«Drone» har vunnet flere priser. Den ble beste norske dokumentar på Bergen internasjonale filmfestival i fjor. Så fikk den menneskerettighets-prisen.

I tillegg fikk «Drone» fredspris på Tromsø filmfestival for én måned siden. Filmen skal nå vises i ti land.

Fra 27. februar kan du se filmen på kino i Norge.

Droner ble for første gang brukt under første verdenskrig. Det finnes både sivile og militære droner. En drone er et felles navn for fartøyer uten folk i. De styres på avstand. Droner kan bruke våpen i krig.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå