Kultur

Norsk spenning i Cannes

Filmfestivalen er i gang i byen Cannes. Det er nesten 40 år siden sist en norsk film kjempet om Gullpalmen. Det er en av de viktigste prisene i filmverdenen.

I Cannes i Frankrike er det mye luksus og nydelige strender. Men byen er også svært kjent for filmfestivalen sin. En av de gjeveste prisene dem som lager film kan få, er Gullpalmen.

I år er den norske filmen «Louder Than Bombs» med i kampen. Det er nesten 40 år siden sist Norge hadde sjansen til å vinne Gullpalmen.

I dag (onsdag) starter filmfestivalen i Cannes. Den varer til 24. mai. Kjendisene strømmer til byen.

Joachim Triers «Louder Than Bombs» er også den eneste nordiske filmen som skal være med i hovedkonkurransen. Den får konkurranse fra 18 andre filmer.

«Louder Than Bombs» startet som en stor bunke med papirer i Oslo. Den var bare ideer.

Filmen er et norsk, dansk og fransk samarbeid. Den handler om samhold i en moderne familie. Enkemannen Gene må fortelle sin yngste sønn hvordan moren døde. Den eldste sønnen snur ryggen til faren. Han har laget sitt eget bilde av sin mor. Han vil ikke gi det opp.

– Vi har alltid ønsket å lage en internasjonal film. Cannes er det perfekte sted for denne filmen å møte verden, sa Trier eter å ha fått vite at filmen kunne få Gullpalmen i april.

Filmen er spilt inn i New York i USA. Den har skuespillerne Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Devin Druid, Rachel Brosnahan og Amy Ryan i hovedrollene.

Mandag rulles den røde løperen ut for filmen. Samme dag møter Trier de andre den internasjonale pressen.

Hele 11 av de mulige 19 gullpalme-vinnerne er fra Europa. Mer enn halvparten av dem er fra Frankrike og Italia.

Filmskaperne Joel og Ethan Coen skal lede Gullpalme-juryen. Også skuespillerne Sienna Miller, Guillermo del Toro og Jake Gyllenhaal er med i juryen.

Gullpalmen deles ut søndag 24. mai.

LES MER HER: Norsk film til Cannes

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå