Kultur

Norske filmer til USA

Snart starter verdens største barnefilm-festival i Chicago i USA. Da kan folk velge mellom hele ti norske filmer.

Film-figuren Knerten kan snart pakke kofferten. En film om den norske trepinnen vises i USA. «Knerten gifter seg» vises på Chicago internasjonale barnefilm-festival (CICFF). Det er verdens største barnefilm-festival. Og Knerten reiser ikke alene. To andre norske filmer er valgt ut til å vises på festivalen. I tillegg får publikum se sju norske kortfilmer, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Kjærlighet på pinne

Festivalen arrangeres fra 21 til 30. oktober.

Fire av de norske kortfilmene får internasjonal premiere på festivalen. Det er filmene «Himmelen bak huset», «Lexdysia», «Midtsommer-nattens skygge» og «Superpappa og Pelé». Også filmen «Gråtass får en ny venn» får internasjonal premiere i Chicago. Dessuten kan folk se «Elias og jakten på havets gull». Også kortfilmene «pl. ink!», «Sáiva» og «Det siste norske trollet» blir vist.

Festivalen i Chicago er den eneste festivalen for barnefilmer som har Oscar-kvalifiserende status. Det betyr at kortfilmene som vinner priser der, kan bli nominert til den viktige film-prisen Oscar.

LES MER HER: Rekord for norske barnefilmer

Det kan bety mye for norske filmer å bli vist på en slik festival. Det kan gjøre det lettere å få filmen vist andre steder i USA.

– Filmene som kommer med på festivalen i Chicago, blir oftere valgt ut også til andre viktige festivaler i USA. Det gjelder særlig for kortfilmer. Den norske filmen «Sinna mann» ble for eksempel vist på denne festivalen for to år siden. Siden da har filmen hatt stor suksess. Den har blitt vist på festivaler over hele verden, sier Toril Simonsen. Hun er utenlands-ansvarlig for kortfilmer og dokumentar-filmer på Norsk filminstitutt.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå