Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norske forskere krymper mennesker

«Downsizing» har premiere fredag. Filmen er fra Hollywood, men Norge spiller en sentral rolle.

Det er for mange mennesker på jorda. Men fortvil ikke, forskere i Bergen i Norge har løsningen. Nå er det mulig å krympe mennesker. Da trenger de mindre mat, plass og andre ting. De får faktisk råd til å leve et liv i luksus.

Slik starter filmen «Downsizing». Filmen slutter også i Norge, skriver nyhetsbyrået TT.

– Vi har laget en amerikansk film som foregår mest i USA. Men selve ideen med å krympe mennesker gjelder hele verden. Derfor har vi med folk fra mange ulike land i filmen, sier regissør Alexander Payne til TT.

Ikke bare er norske forskere en del av historien. Scener er også spilt inn i Norge. Nærmere bestemt i Trollfjorden i Nordland. Fjorden ble stengt for innspilling i fem dager i august 2016.

Flere lokale folk har vært med å jobbe på filmen, skriver avisa Vesterålen Online. Folk i området fikk også mulighet til å melde seg som statister.

Filmen kan gjøre mye for turismen, mener Roy Odd Schøyen. Han er leder i Vesterålen reiseliv.

– Bare se på «Ringenes herre» og hva det har betydd for New Zealand, sier Schøyen til Vesterålen Online.

Trollfjorden ligger i Hadsel kommune i området Vesterålen. Men fjorden er del av øya Austvågøy. Den regnes som del av området Lofoten. Lofoten og Vesterålen krangler om Trollfjorden.

Stab og skuespillere bodde på en båt som lå ved kai i Svolvær i Lofoten, skriver avisa VG.

– Helt utrolig. Nesten ikke til å beskrive. Til å miste pusten av, sier skuespilleren Matt Damon om Nordland. Han snakket med kanalen TV 2 etter innspillingen. 

Damon spiller hovedrollen som Paul. Han ønsker å krympe seg. Kristen Wiig spiller kona hans Audrey. Andre kjente skuespillere har også roller i filmen.

Rolf Lassgård spiller Jørgen Asbjørnsen. Han er den norske forskeren som finner opp krymping. Men Lassgård er svensk.

– Jeg valgte Rolf fordi han er en fantastisk skuespiller, sier regissør Payne til TT.

Matt Damon spiller en helt vanlig mann i filmen. Han måtte spise mye for rollen, forteller han til TT. Damon hadde nettopp spilt actionhelten Jason Bourne i en annen film.

– Alexander sa at slik fikk jeg absolutt ikke lov til å se ut i hans film. Han ringte meg på kvelden og sa: «Jeg håper du spiser pasta og marshmallows til middag», forteller Damon.

«Downsizing» er en dramakomedie som er tillatt for alle.

BILDER

Bildet viser en scene fra filmen «Downsizing».

NORGE: Deler av filmen ble spilt inn i Nordland. Trollfjorden ble stengt av i flere dager for innspillingen. FOTO: United International Pictures

Vis bildetekst