Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norske sirkus kjemper for å overleve

Det er bare to sirkus igjen i Norge. Nå ber de om økonomisk hjelp.

Arnardo og Agora er de eneste to sirkusene som er igjen i Norge. De frykter at det snart er over og ut for bransjen. Onsdag møter de i Stortinget. Der skal de be om hjelp til bedre økonomi.

Are Arnardo er direktør for Cirkus Arnardo. Jan Ketil Smørdal er direktør for Cirkus Agora. Onsdag skal de to møte stortings-representant Silje Hjemdal. Hun er fra Fremskrittspartiet (Frp).

De to sirkusene sliter begge med økonomien. Sirkusene Merano og Zorba måtte stenge. De tjente ikke nok penger.

– Det er positivt at vi endelig kan stå sammen om de utfordringer vi i dag møter. Vi er glade for at Silje Hjemdal har takket ja til å møte oss, sier Arnardo.

Smørdal er enig. Han sier at tradisjonelt sirkus står i fare for å forsvinne.

– Jeg setter stor pris på at Arnardo og Agora har funnet sammen. Vi kan snakke om de utfordringene norsk sirkus står overfor. Det haster med å få på plass løsninger. Sirkus er den eneste kunstformen som ikke får noen form for offentlig støtte i Norge. Vi mener våre krav er veldig forsiktige, sier Smørdal.

De vil be om å få betale mindre avgifter. Det kan hjelpe på kort sikt. Sirkusene må betale mer i bompenger og på ferger. Drivstoff er blitt dyrere. Og Utlendings-direktoratet bruker lang til på å behandle søknader fra artister og arbeidere. Dette er utfordringer begge sirkusene sliter med.