Kultur

Ny musikk fra Kravitz

Lenny Kravitz er tilbake med en ny plate. På noen låter spiller han alle instrumentene selv.

Rockeren Lenny Kravitz kommer med nytt album. Han åpner plata med en låt med tittelen «Sex». Plata kommer i et flerdobbelt jubileumsår for Kravitz.

Ikke bare fylte han 50 år i mai. Det er også 25 år siden debutalbumet «Let Love Rule» kom ut. Og hans tiende studioalbum kommer denne uken.

– Nei, nei, nei, nei, utbryter han. Det er svaret på spørsmål om albumet «Strut» er en slags feiring. Han ler godt.

– Jeg er en ung mann! Takk Gud for det.

På bilder virker det som han ser like godt ut som alltid. Og han sier lurt at om han «så trøtt ut i filmene, er det fordi jeg spilte dem inn på dagtid. Og laget musikk på natten».

Det er de to første «Hunger Games»-filmene han mener. Der fortsatte Kravitz karrieren som skuespiller. Det er en helt annen måte å jobbe på enn måten han jobber med musikk på.

– Film er lagarbeid. Det handler ikke om meg. Det setter jeg pris på. Musikken bare kom uten at jeg hadde planlagt det. Og når musikk kommer, så må du ta tak i den. Jeg var våken i to uker i strekk mens det skjedde. Du har ikke noe valg. Musikken er der i hodet mitt.

Låtene ble til på en enda mer spontan måt enn tidligere album. Det skjedde enda mindre planlagt, sier Lenny Kravitz. Han tror det har å gjøre med filminnspillingen.

– Jeg liker balansen mellom de to. Det er heller ikke planlagt. Jeg tror på skjebnen, at ting kommer til oss. Så jeg tar det som dukker opp, hevder Kravitz. Han første rolle i en film var i filmen «Precious» i 2009.

Han fulgte regissør Lee Daniels videre til fjorårets «The Butler». Der spilte han servitør. Han dukket også opp som Katniss' stylist i «Hunger Games»-filmene.

Alt lagarbeidet med filmen inspirerte ham. Etter det gikk Kravitz alene i studio for å spille inn «Strut». Han var like alene som han var da han laget demoversjonene av de 12 låtene som kom med.

– Jeg spiller alle instrumentene på noen spor. Jeg har alt i hodet. Jeg trenger ikke andre musikere til stede sammen med meg for å komme i stemning. Hvorfor jeg gjør det? Det har to grunner. Én: Fordi jeg kan. To: Fordi jeg elsker det, ler han.

Iblant henter han inn litt ekstra gitar, blåseinstrumenter og kor, innrømmer han. Selv om han produserte plata selv, ba han Bob Clearmountain om å mikse albumet. Clearmountain mikset også Bowies «Let's Dance», Rolling Stones' «Tattoo You» og Springsteens «Born in the U.S.A.».

Hva han hører når han nå selv lytter til «Strut»?

– Jeg hører friskhet, åpenhet, en ny start. Ung energi og lidenskap, sier Lenny Kravitz til NTB uten å nøle.

Tittelen på albumet ga seg selv. Det var da han hadde gjort plata ferdig. Lenny Kravitz ga låtene navn før han skrev tekstene. Det gjorde han ut fra følelsen han fikk fra musikken.

– Jeg visste at «Strut» måtte bli tittelen. Den handler om å være den du er. Ikke bry seg om hva samfunnet tror, men vise fram det du har og det du er, forklarer han.

Kravitz mener han er tilbake til røttene med dette nye materialet. Han har sagt at den tok ham tilbake til det han elsker ved musikk. Det er det rå, sjelfulle, spontane.

– Se bare på hvordan vi øver nå: Jeg har ikke leid noe stort lokale, men et hus. Der øver vi i soverommet. Det er slik vi pleide å jamme da vi gikk på high school. Vi stakk innom huset til en kamerat, sier verdensstjernen. Han la nylig ut bilde av seg selv og gitaren på nettsamfunnet Instagram. Bildet er tatt i dette øvings-soverommet.

Plata kommer nå i disse dager. Turneen starter i London i Storbritannia fredag. Så reiser han rundt med det han kaller «et storveis band». Cindy Blackman er tilbake på trommer. Det blir konserter i Europa fram mot juletider. Men Norge er ikke på listen?

– De datoene er bare den første delen av turneen. Jeg skal turnere i halvannet år. Det blir bare en pause over nyttår for å spille i en ny film. Jeg elsker Norge. Særlig om sommeren, sier Lenny Kravitz, uten å love noe mer.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå