Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nye navn til æreshallen

Tre nye artister blir i år æret med en plass i Rockheim Hall of Fame. Det er Anne Grete Preus, Lillebjørn Nilsen og Nora Brockstedt.

For tredje gang skal nye artister få sin plass i æreshallen «Hall of Fame» på museet Rockheim i Trondheim. Der hedres personer som har betydd mye for norsk popmusikk, og som har holdt på minst 25 år. De tre nye artistene som hedres er Anne Grete Preus, Lillebjørn Nilsen og Nora Brockstedt.

55 år gamle Anne Grete Preus var i år nominert for tredje gang, og endelig lyktes det. Selv skulle hun gjerne fortsatt «bare» å være nominert, sier hun.

LES OGSÅ: Åpner rockens hjem

– Det er morsomt å være aktuell. Men jeg er for levende til å havne på museum. Jeg håpet på evig nominering, sa hun på spøk. Artisten sier det er en ære å få sin plass i æreshallen.

Preus er den yngste blant årets tre utvalgte artister. 62 år gamle Lillebjørn Nilsen er også blant de som er valgt ut.

– Det store poenget er å spille. Det er selve kølet vi har å fyre med i dampmaskinen vår, sa han. Ifølge Rockheim-sjef Petter Myhr er bare gitarboka til Lillebjørn alene verdig å komme i æreshallen. Den er veldig populær, og mange har begynt å lære å spille gitar med denne boka. I tillegg sier juryen at han er en av vår tids største visekunstnere.

– Vi får holde på helt til de stopper oss ut og stiller oss ut, sa Lillebjørn Nilsen. Han fortalte at han akkurat hadde vært på telefon med sin venn Pete Seeger i New York.

– Han er 93 år og holder fortsatt konserter, så det er skremmende å se fremover.

Nora Brockstedt kunne ikke være med da de tre artistene ble lansert. Årsaken var sykdom. Hun har vært mye lenger i musikkbransjen enn de to andre. Brockstedt fylte 90 år i januar.

– Å være nevnt sammen med henne, er en stor ære, sa Anne Grete Preus.

Dagens tre sterke navn vil i august slå følge med Alf Prøysen, a-ha, Åge Aleksandersen, Jokke & Valentinerne, Wenche Myhre, Jahn Teigen, Jan Eggum, Terje Rypdal, DumDum Boys og The Pussycats inn i æreshallen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

På pressekonferansen ble det snakket om at juryen hittil har valgt ut for mange menn og oversett kvinnene. Med to nye kvinner blir dette i alle fall litt bedre.

– Popmusikken er preget av mye menn, det har vært en gutteting. Og museet speiler vel hvordan det er, sier Preus