Kultur

Odd Nordstoga synger for barn

Odd Nordstoga har laget musikk for barn. Han skal også gi ut en bok.

Odd Nordstoga skal synge for barn. Han skal ha flere konserter for barn og gi ut en bok for barn. Men han synger ikke så mye for sine egne.

– Det tror jeg er vanlig. Men jeg synger godnatt-sang hvis de spør meg, sier han.

Den første uka i mars skal han synge for barn. Da blir den en mini-turné. Han skal synge barnesanger og spiller på trekkspill og gitar. Konsertene blir i tre forskjellige Litteraturhus. Det blir 1. mars på Litteraturhuset i Oslo, 2. mars på Litteraturhuset i Fredrikstad og lørdag 8. mars på Litteraturhuset i Bergen.

Odd Nordstoga er redaktør for sangboka «Song for meg og deg». Den kommer i ny og større versjon. Første gang boka kom ut var i 2002. Det er Samlaget som gir den ut.

Nordstoga har skrevet et forord i boka. Der står det at boka var spesiell for ham. Det var til den boka han lagde melodien til «Kveldssong for deg og meg». Det er Ragnar Hovland som har skrevet diktet som sangen ble laget av. Sangen er den mest kjente fra albumet «Luring» som kom for ti år siden. Det var det første albumet til Nordstoga.

– Er «Kveldssong for deg og meg» en barnesang? spør nyhetsbyrået NTB.

– Det er ikke så stor forskjell på musikk for barn og musikk for voksne. Ikke når det er god kvalitet. Se på Alf Prøysen. Han spilte musikk i «Barnetimen» og mye for unger. Men han spilte også mye for voksne. Forskjellen er ikke så stor, sier Nordstoga.

Da han skulle lage den nye sangboka, så ringe han rundt. Han ringe til folk som drev med barn og kultur. Men han så også i den gamle sangboka. Det var den sangboka som klassen hans brukte på skolen. Den var på nynorsk og kom i 1982.

I den nye boka har Odd Nordstoga skrevet flere, nye barnesanger. Noen er fra «Jul i Svingen» og fra «Vaffelhjerte».

– Det var bokforlaget som foreslo dem. De mente de kunne passe til barn. Det er ikke fordi jeg mener at de er klassikere, sier han.

Derfor blir det sånn at nye sanger som «Bestevenn» og «Ein farfar i livet» står ved siden av klassiske sanger. Noen av dem er «Mellom bakkar og berg» og «Blåmann» i den andre utgaven av sangboka.

Odd Nordstoga mener at vi trenger sånne bøker. Det er fordi vi ikke lærer sanger utenat på skolen lenger.

– Det å lære sanger utenat er borte fra musikk-undervisningen på skolen. Folk kan ikke en gang det tredje verset i nasjonalsangen 17. mai, sier han.

Fra 1. mars skal Nordstoga synge for barn fra boka. På konsertene er det lov å synge med.

– Jeg synger jeg det jeg bruker mest selv. Det passer nok ikke med «Mellom bakkar og berg», sier han.

Ellers skriver han på en ny bok. Det er en oppfølger til «Eg og Pontus går for gull». Det var hans første bildebok. Den skrev han på vers.

– Jeg skriver på boka for å bli flinkere til å skrive sanger. Jeg vil tenke mer på teksten. Og så forsøker jeg å gjøre litt musikk, sier Nordstoga.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå