Kultur

Olav lager statue av Olav

Kunstneren Olav Orud vant konkurransen om hvem som får lage minnes-merket over kong Olav V.

Kunstner Olav Orud har vunnet en konkurranse. Han har laget det beste forslaget til hvordan et monument av kong Olav V bør se ut. Orud kaller det for «Mann og bauta». Monumentet skal være til minne om kong Olav V.

Monumentet skal være en statue som står på en bauta. Bauta er en sokkel som gjør at statuen blir ekstra høy. «Mann og bauta» skal settes opp på Olav Vs plass i Oslo. Den ligger vest for rådhuset.

– Nå tror jeg vi endelig er i mål. Både statue og bauta vil være på plass allerede neste vår eller sommer, sier Fabian Stang. Han er ordfører i Oslo. Stang har også ledet juryen. Han er veldig fornøyd med resultatet.

Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: TRAVEL VÅR FOR KONGEN

Nesten 50 kunstnere deltok i konkurransen. Kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik og Kristian Blystad får skryt får sine forslag. Selv om de ikke vant.

– Vi er glade for å se at så mange har deltatt i konkurransen. Vi tar det som et tegn på at kong Olav var en folkekjær konge. Folket elsket ham, sier Stang.

LES OGSÅ: VIL HA MÄRTHA LOUISE SOM PRINSESSE

Statuen skal vise kong Olav uten hatt, med lang frakk. Han skal ha hendene sine på ryggen. I hendene skal han holde hatten sin. Statuen blir tre meter høy. Bautaen skal dekoreres med ulike motiv. Monumentet skal stå på bakken. Det skal vise at kongen var en del av folket.

Olav Orud fikk tips fra vennene sine. De er også kunstnere.

– De sa jeg burde lage et portrett. Ikke kunst. Det har jeg forsøkt å gjøre, sier han.

LES OGSÅ: PRINSESSEN FYLLER ÅR

Arne Bringsaker liker monumentet veldig godt. Han er daglig leder i Norsk Billedhogger-forening.

– Olav Orud har løst oppgaven med helhet og verdighet. Han har vært profesjonell. Monumentet er godt laget. Jeg tror dette blir en lykkelig slutt på en 15 år lang prosess, sier Bringsaker.

Han er svært begeistret for Olav Oruds idé. Den er å skille skulptur fra sokkel.

– Kong Olav stiger ned til folket. Samtidig beholder han verdigheten, sier Bringsaker.

Det er ikke første gang Oslo kommune har forsøkt å sette kong Olav V på sokkel. Sist gang lagde billedhugger Knut Steen en 8 meter høy statue. Men folk mente den minnet om den fascistiske lederen Benito Mussolini. Statuen står nå i Gulen i Sogn og Fjordane.

Du kan se vinner-forslaget og de andre bidragene på Vigeland-museet. Det ligger i Oslo. Utstillingen varer til 9. mai.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå