Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ønsker dine bokopplevelser

Hva leser du? Det lurer Deichmanske bibliotek på. Hver dag forteller en person om en tekst som har betydd noe for dem.

Deichmanske bibliotek ønsker å høre hva folk i Oslo leser. Hver dag vil en ny person fortelle om en bok eller en tekst. Fortellingen legges ut på Deichmanskes hjemmeside.

Deichmanske har fått mange svar fra forfattere og andre som jobber med bøker. Toril Bang Lancelot hadde ideen til prosjektet. Hun ønsker at Klar Tales lesere også forteller om sine leseopplevelser.
– Det kan være alle typer tekster. En bok du leste som barn, en blogg eller en SMS, sier Lancelot.

GJENSYN MED MATILDA

Ole Ivar Storø er leder for prosjektet «Les for meg, pappa!» i Foreningen !les.
Dette er hans leseopplevelse:

Jeg hadde helt glemt denne fantastiske boken om Matilda av Roald Dahl. Jeg så den i et vindu i en bokhandel på vei til jobb. «Matilda», tenkte jeg. Den må jeg lese. Hva er det den handler om igjen?

Jeg gikk innom biblioteket og lånte boken. Min samboer og jeg leste høyt for hverandre. Vi lo og gråt gjennom hele boken. Som gutt var jeg ikke klar over hvor frekk Roald Dahl var i språket. Humoren er mørk. Men den er aldri deprimerende. Han tar alltid barna på alvor og setter voksne i et vittig og latterlig lys. Det skjønte jeg ikke som guttunge.

Dette er utrolig artig og genialt gjort. Det ble jeg sittende å tenke etter hvert som historien om denne lille smarte jenta fortsatte.

Matilda oppsøker biblioteket for å lese. Det gjør hun fordi det ikke finnes bøker hjemme.
– Bøker er idiotisk, mener faren. Han lever av å selge bruktbiler og å lure folk trill rundt. På biblioteket treffer Matilda den hjelpsomme bibliotekaren, fru Phelps. Hun tipser henne om bøker.

Bøkene tar Matilda med til nye verdener. De gjør henne kjent med nye mennesker som opplever mye rart. Kanskje var det fra bøkene hun fikk ideen: Ta hevn ovenfor foreldrene da de kalte henne dum og uvitende. Som for eksempel da hun smurte superlim på hatten til faren sin. Da ble den sittende bom fast på hodet hans.

– Hva er det som er galt, pappa? Er du blitt tykk i hodet sånn helt plutselig? spør Matilda. Moren forsøker å røske hatten av faren. Han hyler av smerte.

Matildas foreldre ignorerer datteren fullstendig. De kaller henne en plagsom pratmaker.
Det ville ikke forundre meg om voksne i dag finner ut at dette ikke passer for barn å lese. Derfor kjøpte jeg flere «Matilda»-bøker til familie og venner. Jeg ba dem lese høyt for barna deres.

DEL OPPLEVELSEN
Vil du bidra? Send cirka 50 ord om deg selv. Husk navn, bydel, tittel og alder. Skriv omtrent 250 ord om teksten du har valgt. Husk bilde. Teksten sender du til: 365lesere@kul.oslo.kommune.no

Har du noen leseopplevelser? Klar Tale vil gjerne høre dem.
Skriv en mail til oss her: klartale@klartale.no

Emneord

kultur lese bok